НОВО! 22 ДВОСТИХА О ДВОНОШЦИМА

17.09.2021

Сви смо ми различити и управо је због тога свет паметан и леп – порука је коју нам шаље одељење друго два.

Свако од нас је добар у нечему, неко уме да изведе салто на трамбулини, неко је вешт са животињама, неко воли да чита књиге, а неко можда добро игра фудбал или вози скејт. То ко шта воли да ради нема ама баш никакве везе с тим да ли је реч о дечаку или девојчици. У свакој школи и сваком одељењу има таман довољно и једних и других за учење, игру и дружење. Управо једно такво шаренолико и весело друштво представила нам је ауторка Ламија Бегагић у својој новој књизи 22 двостиха о двоношцима, која се појавила овог лета пред читаоцима. Уз разигране илустрације Јелене Васиљевић, она позива читаоце на игру и дружење, али уједно и на промишљање о неким важним темама.

У другом два, које је управо закорачило у нову школску годину, свако је по нечему посебан и занимљив. Сара је диригенткиња, Зденко је познавалац свемира, Ана је градитељка, Коста сладокусац, Ема жабољупкиња… – ауторка нас тако упознаје са свим ђацима у том одељењу, њих двадесет двоје, приказујући њихове различите таленте, способности и интересовања. 

Поред тога, она читаоце проводи и кроз занимљиве задатке, који имају везе и с традиционалним школским градивом, али и с питањима права људи и животиња, интересовањима деце, као и потребом да се искажу на различите начине. Она их посебно охрабрује да се опробају у различитим улогама и учи их да при томе укажу пажњу и поштовање према свачијем избору. Уједно и преиспитује неке мале страхове, али и велике жеље које деца имају у том узрасту. Често их позива на активизам, онај који може допринети променама у свету, али и онај који се огледа у пружању подршке некоме у непосредном окружењу, рецимо другарици која се стиди да говори у школи.

Својим интерактивним приступом и директним обраћањем Ламија Бегагић од самог почетка укључује мале читаоце у активну улогу приликом читања књиге. Отуда 22 двостиха о двоношцима могу да се посматрају и као радна свеска која родитељима и учитељима пружа бројне могућности да на прави начин уведу децу у актуелне теме света који их окружује. Сви смо ми различити и управо је због тога свет паметан и леп – порука је коју нам шаље одељење друго два. Та порука је уједно и позив који ауторка упућује и деци и одраслима како би заједно почели да граде неки нови и бољи свет, заснован на једнакости и узајамном поштовању различитих талената који су нам дати.
Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa