НОВО! Едиција МАЛИ ВРТ

06.12.2021

Занимљиве приче из вртића у коме је сваки дан по нечему посебан!

Нова едиција сликовница у издању Креативног центра МАЛИ ВРТ обухвата три занимљиве приче намењене деци старијој од три године – Жути колач с вишњама, Лет на ко бајаги Марс и Три принцезе.

У овим књигама ауторке Ен Труф вртић је представљен као мали врт – заједница деце и васпитача, у којој је сваки дан по нечему посебан. Тако вртуљци, дечаци и девојчице из овог необичног вртића, и вртлари, њихови васпитачи, организују Дан жутог колача с вишњама када сви заједно прикупљају намирнице за ову чувену посластицу и уз доста труда и заједничких напора успевају да направе чак два плеха колача. Маштовитост вртуљака и вртлара долази до изражаја и при организацији лета на ко бајаги Марс, када заједничким снагама праве ракету од картона, скупљају посаду и крећу у узбудљиву авантуру у васиону. Посебна згода у Малом врту је Позоришни дан. Тада сви заједно деле улоге у представи, након које аплаудирају домишљатим глумцима.

Особеност Малог врта, поред наглашеног заједништва, огледа се и у несвакидашњој атмосфери слободе. Слобода у Малом врту подразумева да су у њему разлике добродошле. Грешке се схватају као саставни део сваког напретка и, уз подршку заједнице, поправљиве су. У овом вртићу слобода значи и могућност боравка у природи – у башти, с домаћим животињама, на игралишту или у шумици поред реке. 

Вредности овог малог друштва посебно су истакнуте на илустрацијама Евелине Даневе Рајнингер. На њима су представљени вртуљци и вртлари различитих година и порекла, а разноликостима заједнице Малог врта не доприносе само они, већ и сав други живи свет – животиње и биљке. Оваквим поступцима ствара се оптимистична, топла и празнична атмосфера у свету Малог врта.

Писане првенствено како би помогле родитељима да деци приближе идеју о самосталном боравку у вртићу, сликовнице из ове едиције сигурно ће обрадовати и васпитачице и васпитаче, јер ће бити добар избор за заједничко читање с децом. Односи који се негују у Малом врту повод су за размишљање и о односима које градимо у нашим вртићима, као и о вредностима које негујемо – попут толеранције, одговорности према другима, поштовања и очувања природе.

Ове књиге можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa