НОВО! Моји књижевни пријатељи

15.12.2021

Који су вам били омиљени књижевни ликови током одрастања? Сећате ли се где сте се први пут с њима срели – у библиотеци, књижари или у књигама које су вам поклонили пријатељи? Колико сте пута пожелели да се с њима спријатељите, да посетите њихове светове или да они допутују у ваш?

Моји књижевни пријатељи италијанског писца за децу Роберта Пјуминија ново је издање Креативног центра које упознаје читаоце са 40 чувених ликова из класика светске књижевности за децу и младе. У њој ће читаоци наћи портрете Ане Франк, капетана Нема, Џо Марч, Августa Пулмана, Џејн Ејр, Синдбада Морепловца, Шерлока Холмса и других познатих и мање познатих личности романа који одушевљавају генерације читалаца. Приче о ових 40 јунака из познатих дела књижевности за младе описују њихове интригантне и узбудљиве судбине и подстичу читаоце да сазнају више о њиховим књижевним световима. Уз причу о сваком од јунака дати су и подаци о књизи књизи у којој се он појављује и њеном аутору, као и цитат из књиге, а све то прате поетичне илустрације Елизе Паганели.

Аутор овог издања одабрао је занимљив приступ када је одлучио да нам јунаке из књижевних дела представи као наше књижевне пријатеље. На тај начин подсетио нас је на оне књиге које смо прочитали више пута, на оне које поклањамо пријатељима, носимо на путовања и држимо на ноћном сточићу. Све су то књиге које су постале важан део нашег живота, говора и успомена, што је врло слично склапању пријатељства. Аутор истиче и везу између читаоца и књижевних јунака – док читамо, често се везујемо за јунаке неког дела, проживљавамо њихове авантуре, заљубљујемо се, патимо, смејемо се и плачемо с њима. Поред тога што пролазе кроз разне авантуре и потешкоће, они нам шаљу и важне поруке и идеје о животу и одрастању.

Својом структуром, избором ликова, као и књижевном обрадом појединачних биографија, ова књига показује да наша књижевна пријатељства могу бити одржива упркос временској или просторној удаљености. Неки од књижевних јунака попут Луси Певенси, Харија Потера или Гуливера, не морају бити смештени у реални свет да би наш однос према њима био стваран. Такође, можемо неговати пријатељства и са античким јунацима попут Одисеја или са њујоршким тинејџером Холденом Кофилдом. У књизи се налазе и ликови врло блиски савременом тренутку и искуствима данашње деце, попут Августа Пулмана из романа Чудо или дечака Енајата из романа У мору има крокодила – ликови који нам доносе поглед на неке маргинализоване или непознате перспективе.

Читаоци књиге Моји књижевни пријатељи могу бити особе различитог узраста – сви они који уживају у свету књига, као и они који у њему тек праве прве читалачке кораке. У њој ће своје уточиште пронаћи млада публика у потрази за новим пријатељствима, као и она нешто старија, која ће се присетити својих омиљених ликова из дела која су волели. Позив на пријатељство с наведеним књижевним јунацима заправо је позив младима на читање и упознавање нових светова – од Моглијеве џунгле до магичног Хогвортса – што је један од најлепших аспеката читалачког искуства.
Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa