НОВО! ШУШШШТИ ШЕВАР

07.02.2022

Нова књига из едиције "Причам ти причу"!

Ал’ кад шевар шушне / ил’ зашушти шаш, / тад опрезан буди, / сакриј се где знаш.

Подвиј драги реп / и увуци кљун, / не помаљај нос, / сакриј се у жбун.

Сакриј се под лист, / иза старог пања, / испод локвањ-цвета, / ван сваких путања…

Јер управо стиже, / хитајућ кроз шаш, / све је ближе, ближе, / непријатељ наш.

Овим упозорењем које ритмично одзвања као притајени и једва чујни ехо над мирном површином Принчеве Баре, Златко Васић нас уводи у радњу свог најновијег романа –„Шушшшти шевар“. Књига је објављена у едицији „Причам ти причу“ и пратећи линију наслова „Чудесно путовање“ и „Шумски дерби“заокружује својеврсну трилогију „зелених романа“ у којима су, према замисли аутора, природа и њени становници главни јунаци. Тако смо већ имали прилике да пратимо авантуре једног војвођанског Путића који се упутио у Свет, као и да у окриљу једне сеновите шуме, заклоњени од радозналих погледа, присуствујемо узбудљивом дербију између тима шумских стабала и тима дрвосеча.

Овог пута Златко Васић пред нашим погледом размиче густи шевар и открива скривени свет Принчеве Баре. Многобројни жапци и жабице, који ту безбрижно живе, готово да су заборавили на опаку змију Џинџер и опасност коју она представља по њихово мало краљевство. Ту претњу, оличену у стиховима с почетка књиге, понавља још једино стари гавран, задужен да брине о безбедности краља и његових поданика. Он слути повратак страшног непријатеља и непрекидно трага за јунаком који ће га једног дана савладати, иако га нико више не схвата озбиљно.

У ово мало краљевство закорачићемо у тренутку када се сви припремају за посебан празник ‒ дан када ћерка краља Леополда изриче своју рођенданску жељу. Међу поданицима који хитају на прославу налази се и Гроф, млади жабац који машта о томе да придобије наклоност лепе принцезе Жаклине. Захваљујући њеној хировитој жељи да на поклон добије прелепу ружу, Гроф ће се сасвим ненадано упустити у опасан подухват потраге за цветом. Пут ће га водити у Башту скривену иза великог Зида, а жабац ће нерадо кренути у овај поход јер се о том тајанственом месту испредају страшне легенде међу жабљим светом. Оно крије прелепу ружу, али и тајно оружје којим се може победити страшна Џинџер.

Као и у свакој правој авантури, наш јунак ће се сусрести с великим искушењима и готово несавладивим препрекама. Стећи ће бројне нове пријатеље и непријатеље, али пре свега откриће важне ствари о себи, као и то се где крије права љубав и одакле потиче храброст.

Златко Васић нам се већ својим романом „Чудесно путовање“ представио као аутор необичног сензибилитета и раскошног талента. Начин на који води заплете у својим књигама, топлина с којом осликава јунаке, као и сасвим посебно, готово песничко грађење слика природе, која је равноправни актер у његовим причама, приуштиће сваком ко се сусретне с његовим књигама сасвим посебно читалачко искуство.

Илустратор Младен Анђелковић већ је имао прилике да се окуша у изазовима које крију Златкове приче ‒ у роману „Шумски дерби“имао је необичан задатак да илуструје фудбалски тим састављен од шумских стабала. Овог пута нашао се пред нешто лакшим, али подједнако важним задатком, да илуструје симпатичне и живописне јунаке Принчеве Баре. Оживео их је на себи својствен начин ‒ парирајући писцу, осликао је њихове карактере с једнаком мером топлине и хумора, што ће правим књигољупцима свакако употпунити задовољство читања овог романа.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa