НОВО! Разбојник Пацко

26.04.2022

Чувајте се разбојника Пацка! Украшће вам сву храну … а можда и срце!

Нова сликовница у издању Креативног центра Разбојник Пацко доноси читаоцима још једну изванредну причу чувене британске ауторке Џулије Доналдсон, обогаћену илустрацијама Аксела Шефлера и у маестралном преводу Дејана Беговића!

Као и остале сликовнице стваралачког тандема Доналдсон–Шефлер и Разбојник Пацко је одличан избор за читање наглас, због ритмичног понављања стихова, забавних рима и неодољивих јунака.

Разбојник Пацко загорчава живот свим животињама које се крећу главним друмом отимајући им храну. Првенствено га занимају слаткиши, али како их нико нема он узима шта нађе: детелину од зечице, лешнике од веверице, чак и сено од сопственог коња. Да прича добије неочекиван завршетак, побринуће се једна промућурна патка… Разбојник Пацко ће на крају схватити да је могуће поштено живети и уз то бити окружен колачима и тортама. Ова сликовница може бити одличан повод за разговор с најмађима о озбиљнијим животним темама: поштењу, моралу, правди и доброти.

Вади из корпе кифле ил' пудинг, ил' колач неки од чоколаде!
Јер ако не знаш, ја сам тај Пацко, разбојник друмски што од свих краде!

Пре почетка рада на овој књизи Џулија Доналдсон је знала да жели да главни јунак буде злоћа. Помислила је да би то могао бити друмски разбојник, што ју је подсетило на дечју поему Разбојник (The Highwayman, Alfred Noyes) из 1906. године, изузетно ритмичну, са скоро хипнотишућим римама, које су је инспирисале у раду на причи о пацову разбојнику. Управо због начина на који се у овој поеми „изборила са римом и метриком“, Џулија Доналдсон наводи Разбојника Пацка као једно од својих најдражих дела.
По мотивима ове сликовнице 2017. године настао је и анимирани филм, у коме је глас разбојнику Пацку позајмио чувени британски глумац Дејвид Тенант. Као и остали анимирани филмови снимљени по књигама Џулије Доналдсон, и овaj је премијерно емитован на Би-Би-Сију на Божић и наишао је на одличне реакције публике.

Милиони деце широм света читају или слушају приче Џулије Доналдсон. У периоду између 2010. и 2019. године у Великој Британији продато је више од двадесет седам милиона њених књига, што значи отприлике на сваких 11 секунди по једна књига. Ово само потврђује резултате истраживања тржишта књига које је показало да је Џулија Доналдсон најтиражнија ауторка у протеклој деценији.

У издању Креативног центра до сада је објављено десет књига Џулије Доналдсон, а у плану је још неколико нових наслова, које читаоци могу очекивати током ове и у наредној години.

Књигу Разбојник Пацко можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa