Награда Града Ниша за роман ШУШШШТИ ШЕВАР

30.04.2022

Књига ШУШШШТИ ШЕВАР аутора Златка Васића добитник је Награде Града Ниша МАЛЕНИ ЦВЕТ за најбољу књигу за децу и младе у 2021. години.

У образложењу жирија пише: „Продукција српске књижевности за децу у 2021. години донела је низ квалитетних наслова, међу којима су се посебно издвојиле три књиге: збирка прича Успаванка за месец Оливере Недељковић, роман Барбара, Ката и два чуда једна Растислава Дурмана и роман Шушшшти шевар Златка Васића. Жири се једногласно одлучио за Васићев роман. Златко Васић је афирмисани писац за децу средње генерације, препознатљив по поетици игре и ванредном песничком језику. Шушшшти шевар је роман који потврђује пишчеве доминантне одлике, а као своју особеност издваја поигравање жанровима и њиховим клишеима. На тај начин искорачује из класичне фантастичке књижевности ка актуелним поетичким тенденцијама, задржавајући тежњу ка добро испричаној причи, колико и дечју имагинацију, хумор и афирмативни поглед на свет“.

Роман Шушшшти шевар објављен је у едицији Причам ти причу. Пратећи линију наслова Чудесно путовање и Шумски дерби заокружује својеврсну трилогију зелених романа Златка Васића у којима су, према замисли аутора, природа и њени становници главни јунаци. Књигу је илустровао Младен Анђелковић.

На овогодишњи конкурс пристигло је 46 књига издавача из Србије и Републике Српске. Жири је ове године радио у саставу: др Душица Потић, професор књижевности за децу и књижевни критичар (председница), Дејан Алексић, песник и уредник и Драгана Пешић Главашевић, професор књижевности и библиотекар (чланови). Свечано уручење награда биће организовано у јуну ове године.

Награда Малени цвет састоји се од повеље и новчаног износа, а Град Ниш и Нишки културни центар додељују је од 2015. године. Како организатори наводе, основни мотив за покретање овакве награде била је недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближе књига, читање и писање. Циљ и смисао ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу већ и свеукупна комуникација с нишким основним и средњим школама, помагање оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих писаца и свеобухватна промоција књиге међу децом и младима.

Корисни линкови

banka intesa