НОВО! Пеца слуша афричку музику, Моји љубимци, На селу

27.07.2022

Нове звучне књиге за најмлађе!

Многа истраживања кажу да ће деца која време проводе уз музику, певајући и играјући с родитељима или другом децом, имати више самопоуздања и да ће развити вештину пажљивог слушања. Осим тога, музика подстиче креативност код детета, побољшава концентрацију и памћење и доприноси његовом емоционалном и социјалном развоју. 
Музика се у свакодневицу може унети на разне начине, а један од њих је и читање звучних књига. Уз њих ће се деца кроз игру упознати с различитим звуковима и инструментима, као и с најразличитијим музичким жанровима.

Моји љубимци и На селу су две нове звучне књиге намењене најмлађима. Притиском прста на означене кружиће у овим књигама деца ће чути како се оглашавају различите животиње – кућни љубимци попут пса, мачке, канаринца, као и животиње из сеоског дворишта међу којима су крава, патка, прасе и други. Уз топле и једноставне илустрације мали читаоци ће научити да именују животиње, а на крају књиге чека их занимљива игра – Потражи, пронађи! – у којој се притиском на кружић чују различити звукови а деца треба да покажу која се то животиња чула. Књиге су идеалне за узраст од годину дана до три године јер су штампане на тврдом картону са заобљеним ивицама, тако да их најмлађи лако могу листати.

Ове звучне књиге написала је и илустровала Марион Бије (Лион, 1982) која је у Лиону студирала илустрацију дечијих књига у престижној уметничкој школи Емил Кол. Каже да откад зна за себе држи у руци оловку и црта свуда и у свакој прилици, због чега су је већ са четири године уписали у уметничку школу. Објавила је више од 80 књига за децу, које су преведене широм света. Живи и ради у Паризу и велики је љубитељ путовања.

Нешто старијем узрасту (од три до пет година) намењена је нова звучна књига Пеца слуша афричку музику, десета у серијалу о симпатичном малом псу Пеци и његовим другарима. Издања о овом јунаку спадају међу омиљена издања за децу. Притискајући прстом означене кружиће у књигама, мали читаоци се, уз занимљиву причу и веселе илустрације, упознају с богатством звукова различитих инструмената. Оно што посебно одликује књиге о Пеци јесте одличан квалитет звука.


У досадашњим издањима малишани су сазнали како звуче клавир, виолина, флаута, али и труба, саксофон, бубањ и бројни други инструменти. Затим су упознали чувене опера и најпознатије Моцартове композиције, а након тога су чули рок, џез, диско и хоп-хоп музику. У најновијој књизи Пеца слуша афричку музику главни јунак је са својим другом Бакаријем стигао у Африку, где је чуо многе инструменте за које дотад није знао. Дружећи се са главним ликовима на овом музичком путовању и притискајући прстом означене кружиће, дете ће се упознати са звуковима и мелодијама карактеристичних за Африку.

Књиге о Пеци написала је и илустровала Магали ле Иш (Париз, 1979). Школовала се при Академији за примењену уметност у Стразубуру, а од 2005. године, када је објавила прву књигу за децу, редовно ради као аутор и илустратор дечијих књига и графичких романа. Књиге о несташном псу Пеци постале су бестселери од 2016. године.

Све музичке књиге у издању Креативног центра можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa