КОНКУРС ЗА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

15.09.2022

Тема: сликовница као подршка развоју толеранције код деце

Креативни центар вас позива да се пријавите на конкурс РАЗЛИЧИТИ, А ЈЕДНАКИ намењен предшколским установама на територији Србије.

Тема конкурса је сликовница као подршка развоју толеранције код деце, а задатак учесника је да на основу садржаја сликовница смисле с децом разноврсне активности које ће жири оценити и наградити оне најкреативније.

Непосредан повод за расписивање овог конкурса је објављивање неколико издања за најмлађе читаоце која говоре управо о различитости. То су сликовнице Црвенци и Плавци, Зека песник, Кишни облак, Ствар, Ђура Ходалица и Зиг-Зага и Рода Бода. Ове књиге шаљу деци поруку да је важно разумети и поштовати оне који су другачији од нас, а истовремено су и подршка онима који пате због тога што су другачији – поручују им да не одустају, да цене своје квалитете и да ће наћи неког ко ће бити уз њих.

„Слушајући приче које имају јасну књижевну вредност деца имају прилику да уче да разумеју: како је то бити различит и колико боли када те због тога одбаце, како су различити исти, само су наизглед различити и како се разумевање другог награђује искреним пријатељством и искреном помоћи у невољи“, истиче психолог Марина Виденовић.

Пропозиције конкурса:

–             Прочитајте деци неку од наведених сликовница и упознајте се с њиховим симпатичним јунацима.

–             На основу прочитаног текста или одабраног одломка смислите с децом из своје групе неку занимљиву језичку, ликовну или графомоторичку активност, која за циљ има да деци приближи појам толеранције и код њих повећа осетљивост за оне који су другачији.

–        Активности нам пошаљите као видео (дужине до три минута) или као фото-репортажу (до 10 фотографија с пратећим описом) или као презентацију у Power point-у (фотографије и текст). Уколико је документ већи од 5 МB, пошаљите га преко WeTransfer-а.

–             Радове нам пошаљите на мејл pr@kreativnicentar.rs, најкасније до 12. октобра 2022.

–             Жири састављен од уредника у Креативном центру и психолога/педагога одабраће током септембра и октобра најкреативније предлоге и наградиће пет вртићких група комплетом књига.

За сва питања пишите нам на pr@kreativnicentar.rs

Корисни линкови

banka intesa