Ризница митова породице Браунстон

08.12.2022

Серијал сликовница "Ризница митова породице Браунстон", чији је аутор и илустратор Џо Тод-Стентон, отварају узбудљиве авантуре "Артур и златно уже" и "Марси и загонетка Сфинге"!

Породична ризница крије најразличитије предмете које су сакупљале генерације чланова породице Браунстон. Сваки од тих предмета сведочи о авантурама епских и митских размера, а доживљаји главних јунака смештени су на далеки север Европе и у древни Египат.

У првој књизи пронађен је дневник Артура Браунстона. У њему се крије прича о дечаку који је, насупрот очекивањима околине, успео да спасе своје село од сигурне пропасти. Породична сага се наставља у другом делу серијала - Марси и загонетка Сфинге -када се Артурова ћерка Марси упушта у опасну авантуру током које успева да превазиђе своје највеће страхове.

Јунаци и јунакиње ових сликовница су нетипични хероји и хероине од којих се не очекују велика дела. Нико у Артуровом селу не би ни помислио да би баш он могао бити јунак који ће, након много савладаних препрека, спасти своју заједницу од страшне немани. Деценијама касније Артурова ћерка Марси, упркос огромним страховима, креће у Египат у потрази за својим оцем који је нестао у мрачној утроби Сфинге. На том путу Марси разрешава мистерије и загонетке, плови кроз звезде заједно са египатским боговима и спречава катастрофу космичких размера.

Да би успели да спасу своје најближе, и Артур и Марси ће морати да изврше задатке које им постављају велика божанства – да се сусретну са најфантастичнијим бићима, пронађу најскривеније предмете и поразе страшна чудовишта. Читајући о Артуровим и Марсиним подвизима, сазнајемо да највећи хероји могу бити управо они од којих се то најмање очекује.

Приче о Артуру и Марси засноване су на поигравању различитим елементима нордијске и египатске митологије, због чега књиге из серијала Ризница митова породице Браунстон имају велики едукативни потенцијал. Па ипак, Џо Тод-Стентон се и према нордијској и према египатској митологији односи са извесном слободом, додајући познатим митовима своје интерпретације и стваралачки печат.

Један од најупечатљивијих аспеката ових књига су чудесне и магичне илустрације којима Џо Тод-Стентон успева да на врло мало простора исприча приче епских размера. Богати цртежи пуни детаља учиниће да судбина залеђеног исландског села из књиге Артур и златно уже, као и путовање звезданим небом изнад загонетне Сфинге остану дуго у памћењу читалачке публике.

Књиге из серијала Ризница митова породице Браунстон по форми варирају између сликовнице и графичке новеле, због чега ће у причама о Артуру и Марси, као и у свим наредним причама из овог серијала, уживати како почетници у читању, тако и сви љубитељи митологије, авантуристичких жанрова и богато илустрованих издања.

Ове књиге можете наручити преко нашег сајта или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa