ГРОЗОН – сликовница-мрдалица

26.01.2023

У картонској сликовници-мрдалици "Грозон" најмлађе читаоце очекују изненађења на свакој страни – делови који се мрдају, окрећу, извлаче. Да би открила шта ће се десити кад миш наиђе на гладног Грозона, деца ће морати да померају покретне делове на странама књиге.

Ова картонска сликовница-мрдалица заснована је на истоименој причи ГРОЗОН, једној од најпопуларнијих дечјих књига у свету. Намењена је читаоцима у узрасту до три године, посебно онима који се са причом о мишу и Грозону до сада нису срели. Покретни елементи на странама претварају ову сликовницу у интерактивну играчку, што је веома важно за подстицање интересовања за књиге код најмлађих читалаца.

Сликовница Грозон говори о довитљивом мишу који, шетајући кроз густ и таман гај, измишља страшно шумско чудовиште Грозона и тако плаши сваку животињу која би да га поједе. Преокрет у причи настаје када се изненада појави прави Грозон!

Грозон је једна од најпродаванијих и најомиљенијих прича за лаку ноћ у Великој Британији, а библиотекари из те земље изабрали су је за једну од десет најбољих сликовница свих времена.

Сликовница Грозон од 1999. године, када је први пут објављена, преведена је на десетине језика широм света, штампана је у преко 10 милиона примерака и по њој су направљене позоришне представе које се играју на Вестенду и Бродвеју, као и анимирани филм који је био номинован за Оскара.

Ауторка Грозона је Џулија Доналдсон, а илустратор Аксел Шефлер. Њих двоје су заједно осмислили близу 30 књига које данас читају милиони деце широм света. Поред најпопуларнијег Грозона, њиховом сарадњом настале су и сликовнице Гужва на метли, Прутко, Збуњено мајмунче и многе друге.

У издању Креативног центра до сада је објављено једанаест књига Џулије Доналдсон, а у плану је још неколико нових наслова које читаоци могу очекивати током ове и у наредној години.

 

Корисни линкови

banka intesa