НОВО! Мој мачји живот

13.02.2023

Након узбудљиве и дирљиве приче о породичном псу Козму, ауторка Карли Соросијак доноси нам једнако топлу али и врло необичну причу о авантури мачка Ленарда, ванземаљца који је посетио планету Земљу и сада не зна како да се врати кући.

Ауторка признаје да је размишљала о чему би могла да пише након Козма, романа о псу: „Роман о мачки, наравно! Али сам хтела и да се поиграм са идејом о веома добронамерном ванземаљцу. Пало ми је на памет – шта ако бих помешала те две идеје? Тако је настао Ленард – мачак ванземаљац.“ Роман Мој мачји живот, недавно објављен у издању Креативног центра, говори о несвакидашњем пријатељству и проналажењу необичне породице.

Сваки становник Ленардове галаксије за свој тристоти рођендан добије прилику да посети планету Земљу и на њој проведе неко време у телу човека. Међутим, уместо да постане шумар у националном парку Јелоустон, Ленард је завршио у телу мачке, и то на дрвету, опкољен набујалом водом. На његову велику срећу, одатле га спасава једанаестогодишња Олива, која је дошла у Корњачину увалу да лето проведе са својом баком. Двоје јунака постају нераздвојни пријатељи, а Ленардов повратак кући њихова заједничка мисија.

Обоје аутсајдери, Ленард и Олива граде пријатељство засновано на љубави, подршци, солидарности и поверењу. Иако су сасвим различитог порекла, они деле донекле сличну судбину – у потрази су за заједницом којој припадају. „Сматрам да је веома важно имати животињу за сапутника. Дени је мој пас, али и члан моје породице. Она учествује у одлучивању о томе како ћемо провести дан и мени је јако стало до њеног мишљења“, истиче ауторка. Проналажење дома кроз развој радње добија ново значење и за мачка ванземаљца и за девојчицу Оливу. Дом у роману Мој мачји живот постаје оно место или она заједница у којој су најважнији разумевање, подршка, поверење и одговорност за друге.

Поред мноштва узбудљивих догађаја и неочекиваних обрта, роман Мој мачји живот препун је и ведрог хумора, чему посебно доприноси приповедачки поступак. Ленард је изразито духовит и забаван приповедач (иако му форе најчешће пропадају), док као ванземаљац има врло необичан поглед на људски свет. „Највећи изазов био је погодити глас животиње. Како би звучала мачка ванземаљац? На који начин би такво створење доживљавало наш свет? С друге стране, то ми је било и најзабавније, јер уживам у изазовима који ме терају да померам границе своје креативности, да размишљам о томе како ствари изгледају из неких других перспектива“, објашњава ауторка. „Док сам одрастала, животиње су ми биле најбољи пријатељи. За роман Ја, Козмо инспирација ми је био мој златни ретривер Ралфи. Нас двоје смо били јако блиски и често сам размишљала о томе како живот изгледа из његове перспективе.“

Роман Мој мачји живот намењен је читаоцима узраста од 8 до 13 година, али и свима онима који уживају у топлим, дирљивим и духовитим причама чији јунаци захваљујући пријатељству и љубави проналазе своје место у космосу.

Корисни линкови

banka intesa