ВЕБИНАР ЗА ВАСПИТАЧЕ

24.03.2023

Тема: Сликовнице као подстицај за разговор о емоцијама

Креативни центар вас позива да се пријавите на бесплатан вебинар намењен васпитачима и стручним сарадницима у предшколским установама. На вебинару ће бити речи о томе због чега је важно са децом у раном узрасту разговарати о емоцијама и на који начин сликовнице могу бити добра подршка у томе. Такође, васпитачи ће моћи да чују и искуства из праксе илустрована примерима активности, која им могу бити корисна у раду.

У издању Креативног центра недавно је објављено неколико сликовница које говоре о емоцијама: четири књиге из едиције Гашина осећања, као и сликовнице Ми смо срећни и Све о осећањима.

Према речима педагошкиње Живкице Ђорђевић, емоције представљају природан дечји одговор на животне околности. Што је дете млађе осећања се изражавају јасније, без икакве задршке. Дечје емоције су јасан позив за друштвену реакцију, емпатију и помоћ одраслих. Одрасли имају улогу да кроз процес васпитања науче дете да управља емоцијама, тј. да их испољава на друштвено прихватљив начин. Дете са којим се поступа брижно и негујуће учиће о својим емоцијама – да их именује, препознаје, схвата узроке због којих се јављају, да их испољава на начине који су корисни како за њега, тако и за његово окружење. Родитељима и васпитачима ће у неговању и развоју дечјих емоција од велике помоћи бити препоруке стручњака. Посебну вредност имају дечје сликовнице, које омогућавају да се кроз заједничку активност – читање, разговор, драматизацију, играње улога, цртање и друге креативне поступке – дете подстакне да управља својим унутрашњим животом.

Термин: четвртак, 30. март 2023, у 19 h

Учествују: Александра Пајевић, стручна сарадница психолошкиња у ПУ Ђурђевдан из Крагујевца, Снежана Павлица, васпитачица у ПУ Радосно Детињство из Новог Сада и Јелена Драгојловић, ПР менаџер Креативног центра.

Приказаћемо видео-прилог који је урадила васпитачица Светлана Бојовић са децом средње васпитне групе ПУ Ђурђевдан (вртић Чуперак) из Крагујевца.

Трајање: 45–60 минута

Вебинар ће бити одржан помоћу апликације Zoom..

Уколико желите да учествујете на вебинару, можете се пријавити ОВДЕ, а на дан одржавања вебинара добићете линк за приступ.

За све учеснике обезбеђена је потврда о присуству, која ће бити послата мејлом неколико дана након одржавања вебинара.

 

Креативни центар вас позива и да се пријавите на конкурс СВЕТ СЕ РАЗУМЕ СРЦЕМ, намењен предшколским установама на територији Србије. Тема конкурса гласи Сликовнице као подстицај за разговор о емоцијама, а пропозиције за учешће и сва потребна упутства наћи ћете на нашем сајту.

Корисни линкови

banka intesa