Сајамски попуст је продужен!

30.10.2023

Јуче је завршен Београдски сајам књига, али због великог интересовања наших читалаца сајамски попуст од 25% трајаће све до 5. новембра!

Акција се односи само на куповину књига путем сајта www.kreativnicentar.rs, а за све поруџбине у износу већем од 1.500 динара испорука на територији Србије је бесплатна!

Сајамски новитети

Између два Сајма књига Kреативни центар је објавио рекордних 100 издања!

Ексклузивно на Сајам књига стигли су нова сликовница Џулије Доналдсон и Аксела Шефлера Суперглиста, затим Ја бих свуда с вама, наставак неодољиве сликовнице Ја бих свуда с тобом Смрити Холс и Стива Смола, као и нови наслови из популарне едиције Мали истраживачиВатрогасци и Аеродром. Верујемо да ће и духовита прича Мимбо Џимбо и дуга зима, иза које стоји прослављени дански илустратор Јакоб Мартин Стрид, заузети место међу омиљеним књигама.

На Сајму је представљена нова сликовница из едиције Пустоловине за предшколцеДеда Тришин млин Бранка Ћопића, са илустрацијама Душана Павлића, као и књига Пустоловине у Муминовој долини, збирка прича о бајковитом свету Мумина.

Стигле су и четири нове књиге за читаоце почетнике: 5 минута за причу. Бекство из зоо-врта, 5 минута за причу. Змај код зубара, 10 минута за причу. Торта за све и 15 минута за причу. Чудовишта која су волела пицу.

Боје домаћих аутора бране Зомбилејци, роман Весне Алексић, Три, четири, сад, збирка песама Драгане Младеновић, као и Моја Србија Симеона Маринковића – издање које нам бираним речима и изузетним илустрацијама приказује чари и богатства наше земље.

Ове године Креативни центар је покренуо и нову едицију класика дечје књижевности под називом Књиге за сва времена. Прва објављена књига у овој едицији јесте роман Бранка Ћопића Доживљаји мачка Тоше, а на Сајам књига стигла је и Киплингова Књига о џунгли.

Посебно истичемо наше најновије издање Лажне вести, које на приступачан и духовит начин читаоце свих генерација учи томе како да препознају лажне вести с којима се свакодневно сусрећу у медијима и на интернету. Уз то их и подстиче на критичко проматрање света, што је једна од вредности које Креативни центар негује од самих почетака свог рада.

Топ-листа најпродаванијих књига на Сајму књига 2023:

1.       Суперглиста, нова сликовница Џулије Доналдсон и Аксела Шефлера

2.       Лето када сам научила да летим, награђивани роман Јасминке Петровић

3.       Од читања се расте, књига за почетнике у читању ауторке Јасминке Петровић са илустрацијама Боба Живковића

4.       Пуж морем скита на репу кита, нова сликовница Џулије Доналдсон и Аксела Шефлера

5.       Загонетке на свим спратовима, мозгалице за основце

6.       Потражи и пронађи: Свемир, интерактивна књига за децу

7.       Њушкала, роман за млађе основце

8.       Ово је најстрашнији дан у мом животу, роман Јасминке Петровић

9.       Грозон, најпознатија сликовница Џулије Доналдсон и Аксела Шефлера

10.   Деда Тришин млин, сликовница Бранка Ћопића са илустрацијама Душана Павлића

Награде

Књизи Три, четири, сад! ауторке Драгане Младеновић и илустратора Бориса Кузмановића додељена је Награда Богдан Кршић за најлепшу дечју књигу на 66. Међународном београдском сајму књига.

О награди је одлучивао стручни жири у саставу Славимир Стојановић, председник, Јован Чекић и Југослав Влаховић, који су у образложењу навели: „Ова изузетно богата и садржајна књига, која обилује веома атрактивним и ликовно уједначеним илустрацијама искусног велемајстора Бориса Кузмановића, биће незаобилазно штиво читавих генерација које одрастају. Креативни центар по ко зна који пут демонстрира супериорност, од идеје, преко изведбе, до саме реализације, тихо одгајајући у смеру креативности наше нове и нове нараштаје.“

Овој књизи припала је и награда УЛУПУДС-а за најлепшу књигу за децу. У саопштењу УЛУПУДС-а стоји: „Kњига за децу Три, четири, сад! представља комплетан уметнички подухват – изузетно вешто и богато илустрована, она има за циљ да окупира пажњу детета кроз различите игре, од познатих до осмишљених од стране аутора. Овакво издање је од велике важности за дечју литературу, јер подстиче на размишљање и планирање, вежба меморију, док са друге стране указује на важност присутности високе ликовне уметности у образовању и едукацији. Из тог разлога УЛУПУДС је доделио специјално признање за најлепшу књигу за децу овој књизи насталој из задивљујуће сарадње великих стваралаца – ауторке Драгане Младеновић и илустратора Бориса Кузмановића.“

УЛУПУДС је доделио и диплому заилустрацију књига за децу Младену Анђелковићу за књиге Кит са трегерима (Креативни центар), Кики и Цоле (Лагуна), Пчелице радозналице (Пчелица издаваштво). У образложењу овог признања наводи се: „Диплома за илустрацију књига за децу представља признање аутору за разумевање естетике блиске дечјој перцепцији света, којом доприноси развоју дечје маште, али и уводи у разумевање света одраслих. Илустрације Младена Анђелковића непогрешиво испуњавају такве захтеве обогаћујући истовремено свет детета суптилним детаљима, некада едукативним, некада духовитим, а увек у функцији стварања пријатне атмосфере током читања.“

 

Корисни линкови

banka intesa