НОВО! ЗА БОЉИ ДАН

05.07.2024

Нов приручник који ће помоћи деци и младима да брину о свом менталном здрављу!

„Волим да размишљам о животу као о путовању, јер свако има успоне, падове, заобилазне путеве и погрешна скретања. Али увек постоји могућност да се живот усмери у добром правцу, да се види оно што је позитивно и са оптимизмом гледа у будућност. Када наиђем на препреку, често себи кажем: Само напред! Јер ма колико да је тренутно лоше, увек постоји нада да ће доћи бољи дан.“ Алекс Џорџ

У овом приручнику налази се мноштво корисних пријатељских савета који ће помоћи деци и младима да брину о свом менталном здрављу онако као што брину о телесном. Аутор је у књизи представио читав низ практичних техника и „појасева за спасавање“ захваљујући којима се могу савладати и наизглед најнепремостивији изазови у одрастању. Било да је реч о проблемима у односу с родитељима, вршњачком притиску, анксиозности, стресу због школе, било о усамљености, после читања ове књиге деца и млади ће имати на располагању корисне „алате“ за разрешавање проблема. Моћи ће да гледају ка будућности са самопоуздањем и чврстим уверењем да ће, без обзира на све – увек доћи бољи дан.

Људи углавном повезују ментално здравље само с проблемима или лечењем. И ова књига говори о менталном здрављу, али о мислима, осећањима и активностима које нам помажу да разумемо себе и свет око себе. Аутор наглашава да ментално здравље подразумева успостављање везе са оним што се дешава у нашем уму. А да бисмо ту везу успоставили, да бисмо били ментално јаки и изборили се са свим оним што нам живот доноси, постоје вежбе које можемо да радимо. Ментална снага се огледа у препознавању и стављању под контролу свих осећања која доживљавамо, у тражењу помоћи кад нам је потребна, као и у пружању помоћи и подршке другима.

Водећи нас кроз ум, аутор нуди мноштво савета за суочавање с најразличитијим изазовима, уз веома конкретне и живописне примере и духовите илустрације. У овој књизи читаоци ће наћи менталне вежбе за отклањање стреса, технике за савладавање бриге и анксиозности, савете за борбу с депресијом, усамљеношћу и лошим осећањима које изазива губитак (пријатељства, љубави, блиске особе), као и корисне савете о томе како да односи с члановима породице и пријатељима буду што бољи. Поред тога, аутор наглашава да менталном здрављу у великој мери доприносе и неговање телесног здравља, начин исхране и добре навике у вези са спавањем. Такође, читаоци ће сазнати и како креативне активности и друштвене мреже (ако се користе на прави начин) могу ојачати ментално здравље.

Генерални савет, који се провлачи кроз цео приручник, јесте да је неопходно разговарати о осећањима – морамо бити отворени за исказивање сопствених осећања, али и спремни да саслушамо друге. Не треба чекати кризу да бисмо се отворили, јер ако о осећањима свакодневно разговарамо, вероватније је да ћемо неке мање бриге отклонити пре но што прерасту у много веће. Ако до кризе ипак дође, аутор упућује читаоце где треба да затраже конкретну помоћ.

Приручник је намењен младим читаоцима од 10 до 16 година, али добро би било да се и родитељи заинтересују и завире у ову књигу. Тако ће и сами боље разумети важност бриге о менталном здрављу свог детета (ако нису у довољној мери били свесни тога), боље разумети и само дете и пружити му подршку на изазовном путу одрастања.  

Корисни линкови

banka intesa