„Креативни центар“ на Сајму књига у Франкфурту

16.10.2024

Сајам књига у Франкфурту ове године се одржава од 16. до 20. октобра!

И ове године ће уредници Креативног центра на највећој и најзначајнијој издавачкој манифестацији на свету – Сајму књига у Франкфурту – разменити искуства и утиске с многобројним издавачима и представити новине из сопствене продукције. Присуство на овом сајму прилика је и за поновни сусрет с бројним пословним партнерима с којима је Креативни центар остварио контакт на Међународном сајму књига за децу у Болоњи, који се одржава сваког пролећа.

 Издања Креативног центра преведена су на бројне језике и објављена у двадесетак земаља – од Енглеске до Јужне Кореје. Свуда су наишла на одличан пријем код читалаца. Када је реч о нашим најпродаванијим издањима у свету, књига Секс за почетнике је најпопуларнија и преведена је на двадесет шест језика. Пут у свет пронашле су и књиге из едиције Шта све Ана зна…, велики хит Књига за сваку девојчицу (преведена на двадесет и два језика), али и многи други наслови.

Изузетан успех последњих година доживео је и роман Јасминке Петровић Лето када сам научила да летим, који је досад преведен на македонски, лужичкосрпски, немачки, италијански и бугарски, а у плану су и преводи на шпански и словеначки. У Немачкој је, након издања у тврдом повезу, у припреми и школско издање. Лето је без језичке адаптације објављено и у Хрватској у септембру ове године, у издању издавачке куће Јесенски и Турк.

Страним издавачима Креативни центар представиће неколико нових издања.

•             У области популарне науке новитет је Научни кувар ауторке Зоране Курбалије Новичић, намењен деци и родитељима, који кухињу претвара у кућну лабораторију. Ова занимљива књига садржи рецепте за спремање веома укусних јела и упутства за истраживање научних појава с којима се можемо срести у кухињи. Ауторка књиге, доктор биолошких наука, наводи како је Научни кувар настао као спој научног знања, богатог искуства у научној комуникацији и изазова троструког родитељства. Издања Креативног центра из области популарне науке до сада су имала велики успех у свету – Мали кућни огледи преведени су на седам језика, а права за књиге из едиције за предшколце Сазнај и пробај продата су у десет земаља!

 

•             За тинејџерски роман Петра је стварно отишла Александра Јовановић је добила Награду Змајевих дечјих игара ’Раде Обреновић’ за најбољи роман за децу и младе и Награду дечјег жирија Доситејево перо. Милица и Петра су најбоље другарице, али њихово пријатељство налази се пред изазовом јер Петра и њена породица треба да се преселе. Њих две одржавају контакт путем порука и телефонских разговора делећи све што им се дешава – код куће, у школи или са момцима. Књига се нашла и у каталогу  The White Ravens 2024 Међународне библиотеке за децу и младе у Минхену, у којем се препоручују најбоља дела дечје и омладинске књижевности из целог света! Дебитантски роман ове ауторке – Црна птица – такође се нашао у овом каталогу за 2021. годину, а од 1993. године, откада се објављује The White Ravens, издања Креативног центра нашла су се у њему чак седам пута!

 

•             Почетком 2024. објављено је ново издање првог романа Јасминке Петровић Гига прави море, сада са илустрацијама Ане Петровић. Антиратна прича о двојици дечака појавила се 1996. године у невеликом тиражу, па нам је велико задовољство што ће и нове генерације читалаца широм света имати прилику да се упознају са овим делом и безвременским порукама које оно носи.

 

•             Стрипотерапија ауторке и илустраторке Ане Петровић је колекција стрипова који храбро, никада равнодушно и уз смех говоре о одговорном односу према менталном здрављу. Са друштвених мрежа стрипови су преточени у штампано издање које садржи и текстове психотерапеуткиње и ауторке. Ана Петровић је за Стрипотерапију, која је освојила бројне домаће награде, признање добила и од Болоњског сајма књига за децу – Стрипотерапија је овог пролећа уврштена на Невероватну полицу за књиге међу сто одабраних књига за децу и младе из читавог света!

 

•             Нови радни лист за учење енглеског – Easy English 1 – спада међу најпопуларније радне материјале за предшколце у претходној години. Аутори су Неда Недић, професорка енглеског са дугогодишњим искуством у раду с децом, и чувени илустратор Душан Павлић, који већ годинама сарађује с бројним домаћим и страним издавачима. На основу овог материјала приређене су и картице које помажу наставницима у подучавању, а у припреми је и наставак Easy English 2.

 

Очекујемо да ће Креативни центар у Франкфурту одабрати много нових, оригиналних и занимљивих књига страних издавача, које ће у наредном периоду објавити и понудити својим читаоцима. Ова манифестација одржава се још од 1949, а прошле године на њој је учествовало скоро 4.000 излагача из 95 земаља.

Корисни линкови

banka intesa