КЦ Блог


02.01.2019

Тридесет година „Креативног центра"

Када смо пре тридесет година почињали с радом, били смо један од ретких издавача који су се у то време великих друштвених превирања бавили књигама за децу. Велики издавачи су нестајали, мали се још нису појавили и простор је био слободан за нове идеје и нову креативност.

Наше прве књиге биле су сликовнице за подстицање креативности најмлађих под називом „Жапче". Све је почело према замисли Симеона Маринковића и са жељом да се до тада крути и не превише маштовити образовни материјали приближе деци, и то тако што ће спојити игру и учење. Од сликовница „Жапче" идеја се полако развијала у правцу алтернативних образовних материјала и 1991. године појавиле су се наше прве књиге за едукацију предшколаца.

Потом се продукција ширила ка старијим узрастима, уз истовремено пружање подршке родитељимаи професионалцима који раде с децом. Читаоци су добро прихватили наше идеје, а свака нареднагодина рада била је све већи изазов да се то поверење задржи и круг читалаца прошири.

Данас на нашем тржишту има много издавача дечјих књига. Драго нам је што су издања „Креативног центра" за све ове године успела да задрже особеност и да буду препознатљива међу бројним другим издањима. У међувремену круг аутора с којима радимо проширио се на близу хиљаду, наша издања су добила све најзначајније домаће награде и чак седам европских награда, многа од њих објављују се широм света, али се из сваке од књига коју смо објавили и даље јасно виде они принципи од којих смо почели. Желели смо да објављујемо само оне књиге које бисмо радо купили себи и својој деци, а данас, након више од 1300 објављених издања, можемо исто то да кажемо. Веома смо поносни на такав континуитет. 

И баш због тога смо се одлучили да у току 2019. године обележимо тридесет година рада мноштвом догађаја намењених деци, младима и одраслима који раде с децом (радионице, изложбе, конкурси за писце и илустраторе итд.).
Тај низ почињемо заштитним знаком наше годишњице – илустрацијом Боба Живковића, који је такође илустровао и нашу прву књигу – сликовницу „Мачка“.   

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa