КЦ Блог


03.04.2020

Време за наше псе


Вирус корона шири се невероватно брзо, а у вези с њим много тога је нејасно чак и епидемиолозима. Ипак, у једном су сви сагласни: потребно је избегавати сусрете, а кад је контакт неминован, удаљеност између особа мора бити већа од два метра.

Стога би требало да власници паса такође буду на дистанци. Заборавите на неко време пријатна ћаскања док ваши пси јурцају по травњаку. Осамите се – а то је могуће јер и у самом центру града има доста уличица које нису прометне – и прошетајте са псом.

Боље је да шетња траје један сат него да више пута одлазите у парк на по десет минута. Тако ће пас успети да добије потребну физичку активност, а одржавање хигијене биће једноставније. Стручњаци сматрају да је довољно по повратку из шетње водом добро очистити ноге пса.

Ванредна ситуација мења животне навике и људима и животињама. Промена дневне рутине лако може да збуни пса. Зато морате бити одлучни и сигурни у оно што радите. Тако ћете вашем псу помоћи да се брже прилагоди новим терминима за шетњу, а често и дужем коришћењу повоца, како би се спречило прилажење другим власницима са псима.

Најбоље би било да прва шетња буде у првом сату након полицијског часа, а то је после 5 сати ујутру, а последња у сату пред почетак забране изласка. Тиме се максимално скраћује период у којем пси не иду напоље.

Боравак у кући искористите да учврстите однос са псом. Изолација није пријатна, али нам животиње могу помоћи да је лакше савладамо. И не заборавите – чувајући себе, чувате и своје псе.

Милоје Мика Јовичић, аутор књиге НАУЧИТЕ ЈЕЗИК СВОГ ПСА, коју ће Креативни центар објавити током 2020. године.



Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa