КЦ Блог


28.04.2020

КРЕАТИВНО КОД КУЋЕ: АСТРОНОМИЈА СА ТЕРАСЕ ИЛИ ИЗ ДВОРИШТА

Док се људски род данас бави борбом против актуелног вируса, у свемиру се, као и увек, нижу нове појаве. Хајде да видимо шта је најзанимљивије!

Пре неки дан је откривена нова екстрасоларна планета, односно планета која кружи око неке друге звезде (а да то није наше Сунце). Ова планета је по величини слична Земљи и налази се на таквој удаљености од своје звезде да би тамо могла постојати вода у течном стању.

Негде у исто време примећен је и један занимљиви плес звезда у центру наше галаксије Млечни пут. Наиме, први пут је посматрано кружење звезде око једне велике црне рупе које одговара предвиђањима Ајнштајнове теорије релативности. Црне рупе представљају фазу у развоју једне звезде која настаје када је гравитационо привлачење звезде толико велико да ни светлост не може с ње да оде. Црна рупа се не може видети, али се утицај њене велике масе и гравитационог привлачења на околне објекте примећује.

Можда сте и сами приметили последњих вечери да се на небу изнад наше земље виде низови светлих објеката који релативно брзо пређу преко неба. Сјајни су као неке планете и у структури возића брзо прелете преко неба. Реч је о сателитима које је у орбиту лансирала компанија Елона Маска, позната по електричним аутомобилима тесла и по свемирском броду под називом SpaceX. Група лансираних сателита зове се Старлинк и требало би да помогне у пружању услуга квалитетног сателитског интернета.

На небу изнад Србије се ових вечери телескопом може видети и нова комета с називом C/2019 (Атлас). Очекивали смо да ћемо њу можда моћи да видимо голим оком у мају, али се она, нажалост, распала на неколико мањих делова, па неће достићи толики сјај на свом приближавању Сунцу да бисмо могли да их видимо. Комете су небеска тела сачињена од чврстог језгра које окружује лед помешан са честицама прашине и гасова. Понекад, под деловањем привлачне силе планета или Сунца, крећу се ка центру Сунчевог система. Приближавајући се Сунцу, док расте температура, лед се отапа и ослобађа гас и прашину, који остају иза комете у виду великог репа.

За посматрање већине удаљених догађаја у свемиру потребни су професионални телескопи, од којих су многи у орбити око Земље (као сателити) или посебна астрономска опрема. Ипак постоје појаве које можемо и сами од својих кућа посматрати.

Зато за вас издвајамо три вежбе објављене у књизи Астрономија, која је изашла у едицији Сазнај и пробај издавачке куће Креативни центар. Надамо се да ћемо, са две ноћне и једном дневном вежбом, омогућити да твоје слободно време буде лепо испуњено и да ћеш много тога научити.

Никола Божић, аутор књиге Астрономија

ВЕЖБА 1

Проналажење звезде Северњаче

Најважније за сналажење на ноћном небу јесте проналажење звезде Северњаче. Будући да се Северњача налази на северу, помоћу ње се могу одредити и стране света. Ова вежба ће ти помоћи да пронађеш Северњачу на два начина.

Први начин: пронађи на карти неба сазвежђе Велики медвед. Од звезде Мерак повуци полуправу кроз звезду Дубхе. На удаљености која је пет пута већа од растојања између те две звезде налази се Северњача.

Други начин: пронађи сазвежђе Касиопеја. Оно личи на латиничко слово W. Она сјајна звезда према којој је Касиопеја отворена јесте Северњача.

 

Документ у којем се налазе све три вежбе преузмите ОВДЕ

ВЕЖБА 2

Месечеве мене

Стрпљивим свакодневним посматрањем можеш да пратиш промене месечевих мена.

Нацртај шестаром на папиру 28 кругова. Сваке вечери у исто време погледај Месец и осенчи на једном кругу део тако да одговара изгледу Месеца на небу. Поред круга упиши датум и време посматрања. Немој да се обесхрабриш ако се неколико дана Месец не буде видео. Тада прескочи круг и уписивање датума. За 28 дана Месец ће обићи круг око Земље, а ти ћеш имати приказ свих фаза кроз које је прошао Месец.

Означи датуме када је Месец био млад, када се видео као полукруг (прва четврт), као круг (пун месец), а када се видео као последња четврт.

 

Документ у којем се налазе све три вежбе преузмите ОВДЕ

 

ВЕЖБА 3

Загревање воде Сунчевом енергијом

Утицај сунчевог зрачења на температуру на Земљи можеш и сам да провериш.

У две чаше од јогурта сипај исту количину воде. Поклопи обе чаше папиром. Једну чашу стави на сунце, а другу у хлад. После једног сата топломером измери температуру воде у свакој чаши. Провери да ли постоји разлика у температури. Буди пажљив у раду с топломером уколико је од стакла, јер се може разбити.

 

Документ у којем се налазе све три вежбе преузмите ОВДЕ

 

Када ове вежбе урадиш самостално или уз нечију помоћ, сазнај нешто више о дешавањима у науци или астрономији на следећим занимљивим сајтовима на српском језику: www.astronomija.org.rs, https://elementarium.cpn.rs/, https://naukakrozprice.rs/.

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa