КЦ Блог


30.03.2021

Илустрaторске столице 2

Како су настале илустрације у књизи 100 ЛИЦА СТОЛИЦА - Јелена Васиљевић, Соња Пауновић, Алекса Јовановић

Нова књига Јасминке Петровић 100 лица столица посебна је по много чему. Кроз причу о различитим лицима столица имамо прилике да завиримо у занимљиве светове њихових власника – од славног сликара Ван Гога, преко прве жене у свемиру Валентине Терешкове, до младих активиста који се боре да свет учине бољим. Занимљиве приче из ове књиге имају и своје друго лице у поглављу Стварно, где су истакнути многи истинити подаци о свакој од ове 22 теме, а ту су и поглавља у којима се читаоци могу упознати с различитим врстама столица – од шамлице и хоклице, преко кухињске столице, до раскошних фотеља и лигештула.

Још једна од посебности ове књиге огледа се и у томе што су 22 приче о различитим лицима столица илустровала 22 изузетна и особена илустратора. Питали смо илустраторе који су радили на овој књизи како је текао њихов процес рада, где су налазили инспирацију и по чему ће памтити рад на овој књизи.

Јелена Васиљевић

Увек ми је задовољство да илуструјем за Креативни центар! Ово је био први пут да учествујем у пројекту с толико илустратора и морам признати да сам осећала додатни притисак да се покажем у најбољем светлу.

Сама прича је била изазов за илустровање у смислу да је главни актер и субјекат заправо неми објекат, тако да је фокус морао бити на свему ономе што се дешава столици и око ње.

С обзиром на то, ипак нисам занемарила дизајн и карактер саме столице. Прелиставала сам домаће сајтове који продају разну старудију у потрази за добрим фотографијама столица из седамдесетих и осамдесетих година које су се масовно користиле на просторима бивше Југославије не би ли самим дизајном столице евоцирала повезаност са оним аутентичним и познатим. Као референцу за моју столицу користила сам фотографије школских столица које продаје корисник Милутин, којег овом приликом поздрављам. :)

Ситуације које сам одабрала да илуструјем лично су ми биле најзабавније, а није тајна да ако имам шансу да цртам животиње – увек ћу се определити за то! Наравно да је било више него довољно инспиративних сцена, на чему захваљујем Јасминки Петровић.

 

 

Соња Пауновић

Тешко ми је да поделим последњих неколико месеци по неким периодима јер ми се све некако склапа и прожима. Једино како могу да поделим време јесте по томе шта ми је у датом тренутку био изазов да урадим, а гледам да се, кад год је то могуће, ставим у изазовне ситуације када је реч о цртању. Рад на илустрацији за Хорор столицу није изузетак јер ту почиње борба с приказивањем мало комплекснијег простора, окружења и причање приче кроз простор колико и кроз јунака.

Такође, хтела сам да изађем из зоне комфора када је светло у питању, па је ноћна сцена с блеском муње била идеална за то. Идеја је била да прикажем тренутак са самог почетка приче како илустрацијом не бих одавала много и како бих оставила простора за машту... Иако би ми било занимљиво да нацртам и духа учитељице како се клати на столици, закључила сам да би то просто било превише...

Истог тренутка када сам прочитала причу, знала сам шта желим да прикажем, тако да у том смислу нисам много лутала. Урадила сам неколико предлога у колору, а план је био да кроз јак контраст сенки и блеска муње добијем неки осећај страве у соби која сама по себи није много страшна.

 

Алекса Јовановић

Било је занимљиво да покушам да дам визуелну пратњу овој минијатури – испрва сам хтео дословније да пратим детаље текста, али сам касније ипак решио да сам контраст емоција две сестре буде сведено али довољно динамично решење за ову илустрацију. На примерима у прилогу види се развој идеје за илустрацију.

 



Књигу 100 ЛИЦА СТОЛИЦА илустровали су: Ивица Стевановић, Ана Петровић, Никола Витковић, Драгана Радановић, Марица Кицушић, Игор Кекељевић, Мања Ћирић, Александар Золотић, Борис Кузмановић, Добросав Боб Живковић, Јелена Васиљевић, Милица Раденковић Смиљанић, Маја Веселиновић, Соња Пауновић Варга, Ване Костуранов, Лука Тилингер, Марија Јевтић, Душан Павлић, Маша Аврамовић, Алекса Јовановић, Градимир Смуђа и Миленко Стевановић.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa