КЦ Блог


21.06.2021

Летњи програм читања и играња 1

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости, као и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ЧИТАЊЕ И ИГРАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује десет продајних акција. Свака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарама у Београду и Нишу.

Представљамо вам седам књига које су се нашле на овонедељној акцији!

 

Где је моја мама
Радознали меда је научио да вози тротинет и тражи своју маму да јој се похвали. У својој потрази наилази на маму лавицу и њено лавче, на тату јежа и његове јежиће, на маму срну и њено лане...Оно што је посебно занимљиво у овој сликовници за најмлађе је да се у њој налазе рупице кроз које малишани заједно с медом могу да провире и виде наредну страницу!

 

Док дете трага за јунацима ове весело илустроване приче има прилику да научи како се зову младунци различитих животиња. Разговор о животињама из књиге и њиховим младунцима може бити одличан увод у даље истраживање света који их окружује и извор идеја за нова питања попут ових: Шта једе меда? Где живе лисица и лисиче? Како се оглашава лав? Које је боје медин тротинет?

 

Мама Му се спушта низ тобоган

Серијал сликовница о Мами Му обухвата више од десет сликовница намењених деци у узрасту од три до шест година, а Креативни центар је до сада објавио четири књиге о овој симпатичној јунакињи, која се не мири са свим оним што би могло да спута једну краву. Авантуре Маме Му и њеног пријатеља гаврана Гавре написала је шведска списатељица Јуја Висландер, са супругом Тумасом Висландером, а илустровао чувени шведски илустратор Свен Нурдквист, који је читаоцима у Србији познат по серијалу књига о чичи Петсону и мачку Финдусу.

У сликовници Мама Му се спушта низ тобоган Мама Му је угледала на плажи тобоган постављен за децу и све би дала да се и сама спусти низ њега. Гаври се та идеја не свиђа, али ће ипак помоћи својој другарици да се попне уз мердевине. А шта ће бити онда – малишани ће сазнати читајући даље ову причу.

 

Када прочитате причу ево и једне занимљиве идеје  - од картонских тањира и папира у боји направите Маму Му! Погледајте како је то изгледало на радионици у нашој књижари

 


45 игара на распусту
Овa малa раднa књигa садржи више врста активности: 15 игара запажања, 15 мозгалица и 15 лавирината које дете решава помоћу поклон-фломастера пиши – бриши. У разноврсним ситуацијама повезаним с распустом дете ће проналазити скривене предмете, уочавати разлике, проналазити уљезе, решавати судоку, осмосмерке, лавиринте и многе друге забавне задатке.

 

 

Уочи седам разлика између две слике Педра на плажи!

 

 

 

Послушно јаје и други огледи за децу
Ова књига је намењена предшколцима и млађим основцима и у њој ће деца пронаћи задатке, мале експерименте и предлоге за игре помоћу којих ће открити разне занимљивости из света који нас окружује. Ове забавне активности смишљене су тако да их деца  могу извести код куће – сама или уз малу помоћ неке одрасле особе.

Читајући књигу Послушно јаје и други огледи за децу, деца ће кренути у авантуру и сазнаће шта се догађа са шећером у води, како да упаљена свећа не изгори, како се крије новчић у сланој води, на који се начин може укротити јаје, као и одговоре на многа друга питања. О томе ће моћи да науче нешто више ако прикупе све оно што им је потребно и изведу оглед. 

Испробајте оглед: Невидљива порука

За овај оглед су ти потребни: танка четкица, шољица са сирћетом, мала свећа, чист лист папира, помоћ одраслог око грејања над свећом

1. Четкицом умоченом у сирће испиши поруку на папиру. Сачекај да се папир осуши. Траг четкице неће се видети и папир ће изгледати као да на њему нема ничега.

2. Изнад запаљене свеће померај папир лево-десно да се загреје. Пази да се не запали! Ускоро ће се на папиру појавити слова.

 

 

Мој најближи сусед
Књига Мој најближи сусед намењена је читаоцима почетницима. Ова књига је одлична је за подстицање читалачког самопуздања – текст није преобиман, прате га шаљиве илустрације, а фонт и проред између редова су велики, што почетницима олакшава читање.

Тема књиге је такође блиска млађим основцима – главни јунак књиге је дечак Самерсет који је у школи добио задатак да напише кратак састав и да у њему опише свог најближег суседа. Ипак, писање обичног састава претвара се у луду трку с временом, а како се Самерсет снашао у свему томе прочитајте у овој симпатичној причи!

 

Када прочитате књигу Мој најближи сусед предлажемо да се и ви опробате у писању састава – тема може да буде препричавање баш ове књиге!

 

 

Хаос у породици Калман

Добро дошли у породицу Калман!

 

 

У  кући породице Калман се увек нешто догађа, што није нимало чудно будући да под истим кровом живе две породице. Када се у ту кућу доселила и бака, живот Калманових постао је озбиљно уздрман!
Овај  занимљиви роман намењен је основцима у узрасту од 9 до 12 година, а  уз авантуре породице Калман и њихових суседа смех је загарантован!



- Знаш шта? Ингрид уопште није у праву. – рече Аника.

- Зашто? – упита Макси већ помало поспано.

- Да млади и стари не могу заједно. Године уопште нису важне.

-Шта је онда важно? – промрмља некако Макси.

- Да једни с другима разговарамо кад нешто није у реду. – рече Аника

 

Дневник градског спавача

Свако може да набаса на неку авантуру у планини и окружен дивљином, али прави ловци на узбуђења проналазе авантуре и када их не траже. Управо се то десило Тонију и Мартију када је њихова баба, позната фотографкиња часописа National Geographic, сломила ногу. Под њеним вођством та двојица градских спавача била су присиљена да открију дивљину на градском асфалту. Ту су их сачекале праве зверке, као и праве битке и прави живот који расте и вене, сакрива се испод земље и поново провирује из ње. А као шлаг на торти – сачекале су их и бројне љубавне перипетије.

Направите хранилицу за птице с јунацима ове књиге Мартијем и Вики:

1. Пресеците на пола један грејпфрут. Издубите једну половину.

2. Узмите две гранчице и провуците их унакрст у горњем делу коре.

3. Истопите чашу масти или палминог уља и помешајте са храном за птице. Сипајте смешу у кору и оставите на хладном да се стегне.

4. Онда крајеве гранчица увежите канапом и окачите на неко згодно место.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa