КЦ Блог


22.06.2021

Разговори са илустраторима: Марица Кицушић

Марица Кицушић илустровала је више од десет књига "Креативног центра", а њене илустрације добиле су многе значајне награде - од Награде Невен до неколико награда Београдског сајма књига.

Марица Кицушић је дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду, одсек Примењена графика. Самостални је уметник и члан УЛУПУДС-а од 2011. Њени радови су често комбинација примењене и ликовне уметности – анимација, илустрација дечјих књига, дигитална и традиционална графика, дигитални колаж, дизајн плаката, мурал, цртеж. Учествовала је на преко 60 домаћих и иностраних изложби. Добила је мноштво награда, међу којима су и две награде на Сајму књига 2017, обе за књиге у издању Креативног центрa: Награда за најлепшу дечју књигу године за издање Путовање по Србији и Награда УЛУПУДС-а за дечју илустрацију за књигу Мале љубавне песме.

Како је дошло до ваше сарадње с Креативним центром?

Креативном центру слала сам портфолио још током студирања, а када сам дипломирала, послала сам неку обновљену верзију, с мало избрушенијим стилом и техником, па су ме имали у бази кад су ме позвали први пут 2012. године. Тада сам илустровала роман Случај Ромео (Елиза Пуричели Гвера), помало бојажљиво јер је то ипак била моја прва књига.

 

Следила је књига 50 експеримената из микросвета Татјане Михајилов Крстев и њој сам се веома радовала. Мој задатак је био да прикажем микроорганизме под микроскопом, што је тема која ми је одлично легла! Тако је отпочела моја сарадња с Креативним центром, која траје до данас.

   

Која је ваша омиљена илустрација за неко од издања Креативног центра?

Можда би то била илустрација Ртња из књиге Путовање по Србији аутора Симеона Маринковића, где добри розе џин грли и штити планину. Та илустрација ми је врло драга јер ми се чини да сам ту приказала себе како исијавам неку смиреност, брижну љубав према природи. :)

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирација најчешће стиже из природе, тачније из разноликости живог света. Моја фасцинираност животињама не престаје. Неки део долази из људских прича, митологије, предања, а потом део инспирације долази и из мене саме, од мојих емоција и размишљања, које волим да бележим на сликовит начин.

 

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Развијање маште, имагинације, визуелног памћења, повезивања слике и речи, вежбање пажње… Мислим да свака илустрација има и едукативну димензију и велики значај за развијање креативног размишљања.

Омиљена књига из вашег детињства?

Још нам само але фале, коју је илустровао Душан Петричић, а написао Љубивоје Ршумовић. Зурила бих сатима у ту књигу, у свако оно чудно створењце. Чудила сам им се, бојала их се, смејала им се и – стално сам им се враћала. :)

На чему тренутно радите?

Радим много тога – 2D анимације за серијал кратких епизода у једном мањем студију у Љубљани, једну књигу за децу за хрватско тржиште, једну књигу о биљкама, а завршила сам насловну страну за Фарче, часопис за децу и младе на српском и бугарском језику. Фарче је маскота часописа – радознали дечак у чудним панталонама, с пером на глави. :)

(ФАРЧЕ, 8. број)

Радове Марице Кицушић можете видети на сајтовима

https://www.behance.net/gorgonzola 
https://www.instagram.com/marica_kicusic/

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa