КЦ Блог


12.07.2021

Летњи програм читања и играња 4

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ИГРАЊЕ И ЧИТАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује неколикопродајних акцијаСвака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарамаМакедонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су на овонедељној акцији!

 

 Бродић Боки на таласима

Књиге за купање идеалне су за први сусрет деце с књигама. Комплет Бродић Боки на плажи у торбици садржи симпатичну пластичну књижицу у којој дете упознаје животиње које живе у води и гумени бродић идеалан за играње у кади или на плажи.

 

Маче у џепу
Занимљива сликовница из едиције Пустоловине за предшколце говори о једном несташлуку који се догодио у школи, а на крају књиге читаоци ће открити како је малено бело маче очарало све у разреду. У Пустоловном додатку налазе се многе занимљивости из детињства песникиње Десанке Максимовић.

Након читања ове песме, решите занимљив задатак из Пустоловног додатка!

 

 

Принцезино извињење
У књизи Принцезино извињење, мала Принцеза Софија учи да буде одговорна према својим кућним љубимцима, мачкама. Ова књига део је занимљивог серијала за читаоце почетнике који говори о нетипичној, савременој принцези и о томе како се она суочава са проблемима које доноси одрастање.

Одломак:
Jедног јутра на двору у малом краљевству, кад се краљ пробудио и хтео да обује своје краљевске папуче, зачуо се љутит повик: ‒ Софија!

Из десне папуче измилело је бело маче и, онако збуњено и пренуто из сна, одмах је побегло. Маче се није звало Софија. Софија је била мала принцеза, кћи побеснелог краља, и она је још спавала у свом кревету. Принцеза Софија није знала да је маче одлутало у краљеву папучу, што је већ било урадило неколико пута; тачније, исто бело маче направило је још нешто горе у тој папучи с краљевским монограмом ‒ неколико пута се ту и попишкило!

‒ То је само Жућа. Зашто си такав? ‒ рекла је недужно принцеза Софија свом тати касније, за време доручка.

‒ Прво, како је он Жућа кад је бео као снег? – упитао је краљ своју мезимицу. ‒ И како оно друго маче не ради такве глупости него само ово?

Друго маче које је краљ поменуо било је такође Софијино и било је брат овом белом из папуче. И било је жуто.

‒ То жуто смо прозвали Бели, а белог смо назвали Жућа, да буде забавније ‒ важно је одговорила Софија.

45 игара на путу
У разноврсним ситуацијама повезаним с путовањима дете ће проналазити скривене предмете, уочавати разлике, проналазити уљезе, решавати судоку, осмосмерке, лавиринте и многе друге забавне задатке.



Уочи седам разлика између ове две слике!

 

Рецепти за децу
Збирка садржи 32 дивно илустроване карте са занимљивим рецептима који су намењени деци.

Направите здраво и занимљиво предјело – једрењаке од сира, паприке и спанаћа!

 

 

Хоћу и ја да будем прва
Духовит и поучан роман за млађе основце говори о Хани и њеној сестри које, опичињене телевизијским шоу програмима, жарко желе да се појаве у неком од њих..

Одломак
Поред свих наведених разлика између нас, постоји и нешто мало тога што волимо и Валерија и ја. Рецимо, када је реч о телевизијском програму. Добро је што је тако зато што ми немамо свака свој телевизор. Имамо један и он се налази у Валеријиној соби. Добила га је под условом да се увек са мном договара око тога шта ће се гледати.

Испоставило се да то и није тако тежак задатак.

Много је теже договорити се с родитељима. Они углавном гледају само кримиће. Кад год уђем у дневну собу, сваки пут угледам неког проседог

богаташа у локви крви или видим како сецирају неку задављену лепотицу на судској медицини, све тако неке призоре. Стално једно те исто. Немам појма зашто се мојим родитељима то свиђа.

Можда су срећни што они сами нису ни прелепа жена ни пребогати старији господин, па као такви нису занимљиви убицама. Тата има добар посао и пристојну плату, али свакако не би имао пара да направи базен.

С тројицом колега с посла тата редовно игра лото. Ако добију, мораће да поделе новац. Рекао је да би тада сви могли да направе по базен, само што ми немамо двориште у којем би тај базен могао да се направи.

Ми остали само живимо овде
У центру збивања у овом занимљивом роману за тинејџере нису, како то обично бива, изабрани супер-хероји који се боре са силама мрака и спасавају свет, већ маргиналци, они који покушавају да усред свега што се дешава живе својим нормалним животом и дочекају матурско вече пре него што неко не дигне школу у ваздух... поново.


Одломак:
Наш град је потпуно исти као ваш. Школе, ресторани, много аутомобила. Ту је и неколико огромних цркава, које покушавају да се уклопе у околину са свим тим ресторанима, јер је спасење, претпостављам, просто кô пасуљ с ребарцима.

Имамо и ватрогасни дом са истакнутим обавештењем о томе када почиње и када се завршава сезона опасности од пожара.Имамо полицијске станице са истакнутим упозорењем да у вожњи везујемо појас. Имамо складиште дрвне грађе с плакатима на којима су исписани жестоки десничарски памфлети.

Имамо паркове за камп кућице, банке, Волмарт и неколико мултиплекса. Имамо дрвеће. Много дрвећа. Уосталом, овде је некада била само шума.

Дакле, наш део града има вишак дрвећа и мањак мултиплекса, али немојте да нас гледате с висине. Овде је било лоше као и вама када су се инди типови у нашем крају борили против немртвих (мада се то догодило непосредно после мог рођења, па знам само из приче мог ујака Рика, кога више не позивамо тако често у госте). Ми смо осећали исту тугу када је нова генерација инди типова осам година касније истеривала жалост из свих оних духова који једу душу (то је било те године када су дигли у ваздух средњу школу, што је, колико знам, до тада био непознат део егзорцистичког ритуала). А да и не причам о ономе када су се инди клинци неколико година раније прво заљубили у вампире, а онда их све потукли до ногу. Хенин старији брат Тему спетљао се с њима и једног дана је само нестао. Од тада га нису видели, мада им повремено напише имејл. Увек ноћу.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa