КЦ Блог


19.07.2021

Летњи програм читања и играња 5

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ИГРАЊЕ И ЧИТАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује неколико продајних акција. Свака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарама: Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су на овонедељној акцији!

КО? ШТА? ГДЕ? Возила
Бицикл, авион, ракета само су неки од појмова које истражујемо у картонској сликовници КО? ШТА? ГДЕ? Возила згодној за откривање света кроз игру.


Посматрајте слике са децом, постављајте им питања и подстакните их да открију одговоре!


Ева и фламинго
Ова сликовница у стиху говори о девојчици Еви, која жели кућног љубимца, и њеним родитељима, који се тој жељи противе. Ипак, у тренутку када се читаоцима учини да је ово само још једна прича о деци и кућним љубимцима ауторка прави забаван преокрет и уводи још једну јунакињу – животињу која је пожелела да има људско дете, и то баш Еву.


Научите да нацртате фламинга!




Папирне лутке- Роботи
Ова забавна књига, намењена предшколцима, садржи упутства за прављење дванаест робота од папира.

Спојте већ исечене делове папира и потом саставите фигуре Шпицка, Зомбивоја, Минифона, Брзошрафа и осталих робота шаљивих имена!


Једрењак у кукурузу
Гусарски приправник Добрица и његови пријатељи гуска Љубинка, мачак Згубидан и љубазна Мушкатла јунаци су књигe Једрењак у кукурузу која ће читаоце почетнике и све љубитеље добре приче увести у чудесан и забаван свет необичних панонских гусара.


Одломак:
Усред Панонског мора излежава се Острво. Око њега на леђима пливају морски пси. Многи мисле да морски пси пливају на леђима да би се мање умарали, а они заправо сунчају стомаке.

Острво није уцртано у поморске мапе. До њега води морски пут скривен таласима жита. Пошто Острва нема ни у једној књизи и тешко га је пронаћи, потпуно је јасно да је заштићено од сваке невоље.
Острво је дом гусара. На њему живи гусарски приправник Добрица с дружином.
Дружина је одабрана. Чине је гуска Љубинка и мачак Згубидан. Поред њих, ту је и љубазна Мушкатла, која обожава да маше.
Ови гусари имају готово све што им треба. Имају гусарски бицикл, дурбин и заставу. Имају и Панонско море и оно их стално зове у авантуре.

Али зашто онда седе обешених носева? Ако о томе питате Добрицу, добићете одговор: „Немамо брод. Без брода нема авантура, а без авантура нема гусарске славе.“


Чаробне патике мог пријатеља Персија
Духовит роман за основце  Чаробне патике мог пријатеља Персија прва је из серијала књига о несташном дечаку Персију, његовом бојажљивом пријатељу Улфу и њиховим дечачким авантурама. Ове романе написао је Улф Старк, који спада у најпознатије савремене шведске писце за децу.


Одломак:
– Чувај, Стаљине! – повикао је мој брат те вечери, пре него што је требало да пијемо топлу чоколаду и једемо сендвиче.
Мој брат је био две године старији од мене. Био је мршав и љут. А ја сам био прилично дебео. Четврти пут ми је забио пак у гол. Седели смо у соби у подруму и играли стони хокеј, игрицу коју је мој брат много волео. Ја сам је мрзео. Стално сам губио. И стално сам ја морао да будем Русија.
– Знам једну тајну – рекао сам и ишчачкао пак.
– Какву тајну? – питао је мој брат.
– То је тајна – рекао сам.
Кезио сам се с пола предњег зуба. Сломио сам га на каменим степеницама. Брат се усредсредио на игру и ћутао је. С горњег спрата чуло се како мама свира клавир и пева лепим занесеним гласом. У соби до нас седео је тата и гласно говорио. Учио је француски. Звучало је као динг-донг-паркинг-смокинг.
Тада је мој брат опалио пак.
– Шта ме брига за твоје глупе тајне! – рекао је.
Треснуо је као манијак и паком улубио лице мог црвеног плеханог голмана.
– Али ова је о голим женама – рекао сам.
Тада је пустио ручке, па сам могао да добацим пак до мог мрзовољног капитена.
– Шта?! – рекао је и побелео као пуслица у лицу.
– Голе жене, без одеће – објаснио сам и ударио пак.
Његов голман није имао шансе!


Програмирање за почетнике
Skratch
Најбољи водич за програмирање на програмском језику Scratch намењен апсолутним почетницима!
• Детаљна упутства о томе како започети програмирање, како правити игрице, анимације и додавати звучне ефекте
• Комплетна листа Scratch менија и речник важних појмова
• Додатна помоћ и материјали које можете пронаћи онлајн

Одакле почети?
Scratch можете најједноставније да користите на истоименом веб-сајту. Потребни су вам само компјутер (онај с тастатуром – не таблет) и повезаност са интернетом.

Идите на www.usborne.com/quicklinks и укуцајте наслов ове књиге да бисте добили линк за веб-сајт на којем су Scratch и сва упутства, као и други корисни савети за програмирање. Ту ћете такође пронаћи линк за готове кодове за све програме у овој књизи.

Ако желите да користите Scratch ван мреже (без повезивања на интернет), можете да га преузмете и сачувате на свом компјутеру.Само следите упутства на веб-сајту Usborne Quicklinks.

17 година и невиђено згодан
Занимљив роман за младе који прати догодовштине групе тинејџера током летњег распуста пре посласка у гимназију. Главни јунак је Феликс, згодни, арогантни седамнестогодишњак који након доласка новог момка у комшилук престаје да буде у центру пажње, са чиме се врло тешко мири.

Одломак:
У граду постоје две гимназије. Сви ћемо ићи у исту: Алекса и ја, Дијана и Сус. У нашој гимназији биће хиљаду ученика. Део њих из моје старе школе, али ће бити и људи из других школа овде, у граду, и из околних рупа, људи који не знају ко сам ја. Не желим да постанем само један у маси од хиљаду ученика.

Желим да све буде као што је било у шестом основне: да сви знају моје име. Да људи подижу главу кад уђем у школски хол. Да ме нико не промаши кад прођем ходником. Да говоре о мени својим пријатељима: „Еј, Феликс је стајао испред мене у реду за храну / седео за столом поред мене данас у кафетерији / придржао ми врата / рекао да ће можда доћи на мојужурку! Да, тај Феликс, Феликс Холм.“ Желим да људи гледајукроз прозоре учионице када пролазим школским двориштем. Желим да будем жива легенда, не желим да будем било ко.

Нас дванаест из одељења 9/Ц крећемо у гимназију Вингбака. Претпостављам да ће бити исто толико из сваког од преостала четири одељења деветог разреда наше школе. Значи … укупно нас шездесеторо … и може се претпоставити да ће расподела бити отприлике слична међу онима који ће кренути у други и трећи средње – онима што су ишли у осми и девети разред када сам ја ишао у седми – то је укупно сто осамдесет.

Значи сто осамдесет од хиљаду сигурно зна ко сам. Човече, мој стари наставник математике треба да буде поносан на мене, помислио сам док сам трчао даље и прескакао корење дрвећа на стази.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa