КЦ Блог


02.08.2021

Летњи програм читања и играња 7

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ИГРАЊЕ И ЧИТАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује неколико продајних акција. Свака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарама: Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су на овонедељној акцији!

Где станују животиње
Отварањем прозорчића иза којих се крију изненађења најмлађи читаоци ће на забаван начин сазнати где станују неке животиње.

Пут око села
Духовита поема Бране Цветковића из чувене едиције сликовница Пустоловине за предшколце. Како ће се три радознала пилета извући из велике и страшне поплаве која је задесила њихово село? Да ли ће пронаћи пут до своје забринуте маме коке?

Преузмите страну из књиге, одштампајте је и помозите пилићима да украсе кломпе- бродиће.

Баштованов сан
Један мргудни баштован по читав дан брине о башти и улаже много труда у цвеће, које, уз једну малу корњачу, сматра јединим пријатељима.  Jедне ноћи, баштована ће изненадити бројни посетиоци, а та посета не би била чудна да он није посебно водио рачуна о томе да се по башти не врзма нико ко би могао да науди његовом цвећу. А све то због једног давног догађаја када су нестале прве лале које је засадио…

Занимљиву активност која прати ову књигу припремили су ауторка Јасминка Петровић, илсутраторка Маја Веселиновић и њен син Григор, визуелна уметница Бојана Лукић и Љубица Долашевић дизајнер костима и YouTube серијалу ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ

Зелени папагај
Дирљив роман за основце који говори о пријатељству, одрастању и првој љубави.
Селидба једанаестогодишње девојчице Јасне из малог места у велики град доноси многе новине: стан на петом спрату уместо дотадашње куће с двориштем, невероватан поглед кроз прозор на велику реку и небо, модерну школу, нове другарице и, што је најважније, најбољег друга Пецу.

Одломак
Нисам имала ништа против да се с јесени или с пролећа мало разболим.
Ако се занемаре гутање горких пилула које се лепе за отечено грло и докторови хладни прсти који добују по мојим леђима као по неком бубњу, све остало је дивно. У кући се некако рaзнеже, пажљиви су и брижни. Стално запиткују хоћеш ли да ти донесем ово или оно, хоћеш ли да једеш (а онда наређају све оно што ја нај‑ више волим). Сестра ми наглас чита књиге да се не умарам. Мама ми подмеће јастуке, прави лимунаде, гледам телевизију из кревета и, што је најважније, не идем у школу. Из своје мале креветске краљевине гледам свет у сасвим  другом светлу.

Соба мирише на лимунове и поморанџе, а увече мама дуго седи поред мог кревета и прича ми све док не заспим. Али све то кратко траје и приближи се дан када поново морам у школу, када се наједном све промени. Тек тада мајка виче на мене:„Пази да се опет не прехладиш као прошли пут!“ и тронта ме из све снаге.

Одмах по пресељењу у нови стан заузела сам своје место у креветској краљевини. Али мајка није имала времена за приче. Свакодневно је са оцем одлазила у град и довлачила неке ствари за кућу. „Немој да се измотаваш, није ти ништа. Баш си сад нашла да се разболиш!“

С децом око света
Уз помоћ ове изванредно графички опремљене књиге крените са вашом децом на пут око света и посетите 22 земље на свих пет континената. Упознаћете се са обичајима, навикама, песмицама, поздравима, јелима, играчакама и другим занимљивостима из тих земаља. На овај начин деца врло рано стичу осећај за поштовање другачијих културних образаца.

На нашем сајту очекују вас предлози занимљивих активности уз које ћете отпутовати у Кину, Перу, Шведску, Гану, Чешку и на Нови Зеланд
 

Имате ли кефало 1
У овој књизи ћете пронаћи како неке старе и познате математичке задатке тако и различите мозгалице. Често ће вам се чинити да је пут до решења лак, али се ту крију мале замке – треба још мало размислити да би се открило решење. За успех у решавању ових задатака довољно је основно математичко знање.

Испробајте задатак: Славујева улица

Time after time
Забаван тинејџерски роман о путовању кроз време.
Живот је био довољно компликован за Моли и Бет и пре него што су прошле кроз тајанствена врата која су их одвела у лето далеке 1984. године. У доба када су њихови родитељи били тинејџери и лудовали за чудним фризурама, гардеробом са широким нараменицама и хитовима Синди Лопер. Иако није било лако снаћи се у том чудном свету без мобилних телефона и интернета, две другарице су кренуле у праву авантуру и потрагу за Бетином мамом, која је у том тренутку била тринаестогодишња девојчица. А разлог је био сасвим посебан и веома важан за Бет…

Одломак

 „Ја сам Шарлот“, рекла је моја мајка.
Пружила је руку, а ја нисам знала да ли да се рукујем или да је пољубим … или шта да урадим. (Откуд знам шта деца из 1984. године раде?)
Пружила сам руку ка њој, а онда сам се осетила глупаво јер сам схватила да се она дивила свом прстену. Било је глупо да се повучем, тако да смо се на крају некако млитаворуковале. Рука јој је била топла, сува, мекана – ни налик руци коју сам држала кад сам била мала.
„Ја сам Моли“, рекла сам, „а ово је Бет.“
Изненада је Шарлот (нисам могла да се натерам да ову младу девојку назовем „мамом“) поклопила лице руком.
„О не!“, рекла је. „Колико дуго сте овде? Јесте ли ме … чуле?“
Да. И ако се икад вратим кући, има да те мучим јер си се претварала како си била савршена ћерка која никад није учинила нешто лоше, попут викања на своју мајку.
„Не“, одговорила сам.
„Мало“, додала је Бет.
Шарлот се зацрвенела. „Ово је врло срамотно“, рекла је.
„Само, баш сам љута. Моја мајка ми је саопштила да треба да идемо да преноћимо код тетке.“
„Зар је то толико лоше?“, упитала сам.
„То је катастрофа. Мој дечко је на путу ка овамо и, чим дође, мораћу да му кажем да не могу да идем с њим на журку као што сам му обећала.“
„Лицемер“, промрмљала сам себи у браду.
„Молим?“, рекла је Шарлот, чији је слух очигледно био много бољи у млађим данима.
„О, само сам помислила да си права срећница што имаш дечка.
Моја мама мени не дозвољава да излазим с дечацима док не напуним шеснаест година.“
„Звучи мало старомодно“, рекла је Шарлот. „Зар не зна да су осамдесете?“

................

Решење задатка Славујева улица:
Означимо редом са а, б и ц број станара који живе у приземљу, на првом спрату и на другом спрату. Важи да је (а + б) + (б + ц) = 42 + 48 = 90. Како је б = а + ц, важи да трећина броја 90 представља број б (број станара на првом спрату). Тако на другом спрату живи 48 – 30 = 18 станара, а у приземљу 42 – 30 = 12 станара, то јест укупно 12 + 30 + 18 = 60.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa