КЦ Блог


04.06.2024

Nowhere Girl – приказ стрипа

Стрип-ауторка Драгана Радановић написала је приказ стрипа „Nowhere Girl“ за "Политикин забавник"

 

Након што је цело лето провела уверавајући себе како ће у наредној школској години бити кул, опуштена, нова особа, Магали креће у шести разред и суочава се с разним проблемима. Као прво, наставница Кријуфол решила је да ученицима покаже да више нису мали, па их на сваком часу испитује или им задаје тестове из граматике. Иако је другарице охрабрују, посебно њена најбоља другарица Агата, после неколико неспретних одговарања Магали почиње да се озбиљно плаши часова француског. Тај страх расте све више и више, док на крају одлазак у школу не постане права ноћна мора! Уз то, Магали не може да прихвати промене које примећује на свом телу, па се помало чудно и понаша. Наилази на неразумевање и све више се удаљава од другарица.

Једног поподнева док је покушавала да не мисли на школу, њена сестра је пустила нови диск. Магали је открила Битлсе! Била је одушевљена! Кроз новооткривену љубав према њима она схвата да јој музика пружа утеху и помаже јој да се ослободи брига. Док ужива у магичним фантазијама у које је уводе песме Битлса, њен свет постаје разнобојнији и лакши, а емоције снажније и лепше! Да ли ће музика успети да јој помогне да преброди страхове и превазиђе школску фобију? Ова прича оптимистично поручује да се емоционалне тешкоће могу превазићи помоћу уметности (у Магалином случају то је била страст према музици), уз подршку породице, хумор, упорност и суочавање са страховима.

Илустрације су од суштинског значаја за причу јер живописно дочаравају емоције које Магали доживљава, као и њене мисли. На неким страницама видимо сведене цртеже који описују Магалину свакодневницу, а на другима срећемо раскошне, смело обојене сцене пуне детаља које приказују њен имагинарни свет.

Nowhere Girl је лако читљив стрип и привући ће како тинејџере који пролазе кроз школске и изазове одрастања, тако и одрасле који су били млади деведесетих година прошлог века, али и све друге који уживају у музици Битлса. Овај аутобиографски графички роман написала је и илустровала Магали ле Иш, позната француска стрип-ауторка, а објавио га је Креативни центар.

nowhere girl korica

Деца воле стрипове због динамичног искуства читања које захтева од њих посебну ангажованост у интерпретирању комбинација слика и текста. Интерактивна динамика стрипа омогућава читаоцу да својом маштом оживи причу. Такво активно читање, осим што доноси забаву, подстиче и креативност, а ауторка Магали ле Иш је мудро искористила предности форме стрипа да нас уведе у свет свог детињства.

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa