КЦ Блог


05.09.2023

Дечје књиге о поласку у вртић

Препоручујемо три дечје књиге које могу помоћи деци и родитељима да лакше прођу кроз фазу прилагођавања на вртић.

    1. Глишина тајна

Сликовницу Глишина тајна написала је психолошкиња Миљана Пријић како би помогла најмлађим читаоцима који крећу у вртић да се што лакше адаптирају на нову ситуацију. Радећи као психолог у једној предшколској установи у Београду, она се свакодневно сусретала с тешкоћама у прилагођавању деце на вртић.

Главни јунак приче је медведић Глиша који не жели ни да чује за вртић, као ни да се одвоји од родитеља иако они упорно покушавају да га приволе да изађе из пећине. Међутим, све се полако мења од тренутка када Глиши почну да пристижу сасвим посебна писма из вртића.

Први корак у савладавању страха од напуштања породичног дома јесте управо упознавање с непознатим, односно представљање детету новог окружења и активности које га ту очекују. У оквиру припрема за полазак у вртић овакав приступ у великој мери може олакшати адаптацију детета, па и родитеља, на новонасталу ситуацију.

„Читајући ову сликовницу с децом, родитељи добијају прилику да поведу разговор о мединим осећањима и понашању које он испољава одбијајући да пође у вртић. Видећемо како је симпатични меда уз стрпљиву и усаглашену подршку одраслих победио страх од одвајања. Такође, сликовница може бити и повод да родитељи испричају деци о својим осећањима када су кретали у вртић, да им покажу своје фотографије из тог периода и из свог вртића, да им опишу како су доживели одвајање и како је текло њихово упознавање с васпитачима и новим другарима“, саветује Миљана Пријић.

 2. Жућа иде у вртић

Сликовница с прозорчићима Жућа иде у вртић намењена је најмлађима и помоћи ће родитељима и деци да се припреме за велики догађај – полазак у вртић.

Првог дана у вртићу никоме није лако, па ни Жући. Дочекали су га васпитачица Меца, нови другари, разне игре и активности. Како дан одмиче, Жућа полако открива да је вртић дивно и забавно место и једва чека да се сутра поново сретне с васпитачицом и другарима.

Ова књига део је серијала картонских сликовница о симпатичном псу Жући, који је јунак прве књиге с прозорчићима на свету. Пре више од тридесет година енглески дизајнер Ерик Хил хтео је да напише причу за свог малог сина и, у жељи да је учини занимљивијом, додао јој је прозорчиће испод којих су се налазили цртежи. Тако је настала сликовница Где је Жућа?, која је до данас преведена на преко 60 језика и продата у више од 60 милиона примерака. Након ове књиге уследио је велики број издања која прате Жућу у најразличитијим авантурама.

 

3. Шта све Ана зна... У вртићу

Сликовница-преклапалица У вртићу Симеона Маринковића десета је књига у едицији Шта све Ана зна, намењеној најмлађим читаоцима – предшколцима. Главна јунакиња овог серијала је Ана Лукић, девојчица која је брзо и лако стекла драгоцене навике потребне за бољи, лепши и здравији живот.

Листајући књигу У вртићу, дете ће научити много тога о правилима понашања. Најмлађи ће схватити да је важно да се поздраве с васпитачима и децом кад дођу у вртић и када из њега одлазе, да руке пре ручка треба добро опрати, да треба да сарађују с другом децом, да сачекају свој ред у игри и да увек поставе питање када нешто желе да сазнају. Ведре илустрације Душана Павлића оживљавају ову причу о томе да је време проведено у вртићу лепо, испуњено игром и другим забавним активностима захваљујући којима се лако учи.

Велика популарност едиције Шта све Ана зна, не само код нас већ и у иностранству (књиге су преведене на десет језика), говори у прилог томе да су аутор и илустратор нашли прави начин да ненаметљиво и занимљиво представе важна правила у вези са одрастањем. Сва правила су у овим сликовницама-преклапалицама дата у виду загонетки – прво се поставља питање, а онда се открива скривени одговор. Тако се, као и у другим књигама преклапалицама, читање претвара у игру питања и одговора, што олакшава детету да се поистовети с ведром Аном и уводи га у свет одраслих на прави начин – путем одговорности.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa