КЦ Блог


13.05.2020

Едиција МИШКО ПИШКО

Књиге из едиције Мишко Пишко доносе нам приче о тешкоћама одрастања с којима се сусреће један мали дечак.

Серија обухвата седам сликовница које су намењене деци у узрасту до четири године: Мишко Пишко, Мишко Нећејед, Мишко Плашљивко, Мишко Љубоморко, Мишко Љутко, Мишко Стидљивко и Мишко и пундравци. Књиге је написао Симеон Маринковић, а илустровали су их Добросав Боб Живковић и Тихомир Челановић.

Прва и најпознатија сликовница из ове едиције јесте књига Мишко Пишко, која се бави темом дететовог навикавања на ношу. Објављена је 1994. године, а после ње је уследила читава серија сликовница о том јунаку.

„Пре него што је настао Мишко Пишко, консултовали смо се с професорком Невенком Тадић, ауторком бројних књига из области дечје психијатрије. Уз сваку књигу из серије она је дала кратак савет родитељима о проблему о ком се у књизи говори. На пример: родитељи очекују да дете са годину и по до две треба да иде на ношу и забрину се ако то није тако, не знајући да је нормално и ако се њихово дете до четврте године навикава на ношу. Ми смо, објављујући њене савете, хтели да помогнемо и родитељима и деци у савладавању тог момента у одрастању“, навела је уредница Славица Марковић.

Све сликовнице о дечаку Мишку написане су у стиху и пропраћене симпатичним и ведрим илустрацијама. Понеки од стихова право су упутство родитељима о томе како да се поставе према детету у проблематичној ситуацији.

Од објављивања прве књиге о Мишку прошло је више од 25 година и све то време књиге из овог серијала убрајале су се међу најпопуларнија издања Креативног центра зато  што отворено, непосредно и с хумором говоре о разним тешкоћама одрастања, од којих су неке навикавање на ношу, слаб апетит, надвладавање љубоморе, страха и стидљивости.

Читајући ове занимљиво илустроване сликовнице, деца ће се забавити, а родитељи ће, уз Мишкову помоћ, створити праву атмосферу за решавање различитих проблема. Књиге о дечаку Мишку помажу детету да увиди да није ни прво ни последње које има одређен проблем и подстичу га да о њему говори или да га искаже на неки други начин.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa