КЦ Блог


09.11.2020

Експерименти из природе за децу

Испробајте један од занимљивих огледа из књиге "55 експеримената из природе"!

Међу бројним насловима који популаришу науку, књига 55 експеримената из природе  заузима значајно место. Она усмерава младог читаоца ка истраживању природе и подстиче га да открива њене тајне и сазнаје нешто више о њима.

Саставни део књиге представљају експерименти. Радећи те експерименте, дете може да се увери у особености неких физичких појава. Експерименти су конципирани тако да при њиховом извођењу дете јасно може да уочи везу  између појава у природи и сличних појава у свакодневном животу.

Испробајте један од занимљивих огледа из ове књиге и сазнајте због чега се рибе у води брзо крећу и какве везе с тим има њихов облик!

..........................................................................................................

У Атлантском океану и Средоземном мору живи крупна риба туна. Најчешће се може срести далеко на пучини, али током мрешћења прилази обали и залази у заливе и плићаке.
Туна може бити дугачка до пет метара и тешка неколико стотина килограма. Али и поред такве величине – може да плива брзином од 70 km на час. 
Тело рибе зашиљено је у предњем делу, затим се шири и на крају стањује до симетричног репног пераја. Реп је једини покретач при пливању. Одсечни покрети лево-десно потискују рибу да би могла да клизи кроз воду. Остала пераја не учествују у пливању већ служе за кочење и одржавање равнотеже. Поред сваког пераја на телу рибе налази се улегнуће. Када плива, риба приљуби пераја уз тело и она улегну у удубљења. И шкржни поклопци имају улегнуће у које могу да улегну кад се затворе. Код риба које су брзи пливачи, чак ни очи нису испупчене и прате линију тела.

Површина рибе савршено је глатка да удубљења и испупчења не би сметала при пливању – тако риба има аеродинамичан облик.
Док тело пролази кроз течности или гасове, иза њега се ствара вртлог. Што је вртлог већи, већи је и отпор средине кроз коју се тело креће. У таквим вртлозима расипа се енергија која је била употребљена за кретање тела. Да би се вртлог смањио на најмању меру, чврсто тело треба својим обликом да испуни ту област. Показало се да ваљкасто тело зашиљено на задњем крају пружа мањи отпор. За такво тело кажемо да има аеродинамичан облик, односно аеродинамичну линију

Увери се у деловање аеродинамичког облика

Експеримент: Путовање пластелина кроз воду

Потребно:

•• два комада пластелина једнаке тежине

•• две велике флаше с водом

•• конац

•• маказе

 

Шта се догодило?

Брже ће пасти модел у облику капи. Иако су модели подједнако тешки, коцкица ће дуже путовати до дна флаше.

 

Разлог

Иза коцкице ствара се вртлог који је успорава. Модел у облику капи, међутим, има зашиљен задњи део и лакше се пробија кроз воду. Кап, као и риба, има аеродинамичан облик.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa