КЦ Блог


31.03.2021

Илустраторска 3D столица

Како су настале илустрације у књизи 100 ЛИЦА СТОЛИЦА - Игор Кекељевић

Међу илустрацијама које су се нашле у новој књизи Јасминке Петровић 100 лица столица једна од прича Навијачке столице илустрована је методом 3D графике. Игор Кекељевић, доцент на студијском програму Анимација у инжењерству на Факултету техничких наука у Новом Саду, поделио је с нама своје искуство илустровања овом занимљивом техником.

Навијачке столице

Прича Навијачке столице одговарала ми је јер сам могао да користим стилизацију намењену нешто старијем узрасту; причу сам доживео као нешто што је намењено старијој деци, која маре за фудбал и разумеју навијање у спорту.

Веома ценим што ми је Креативни центар изашао у сусрет и подржао ме у идеји да експериментишем – да први пут илуструјем књигу у методи 3D графике.

 

 

Продукција илустрације на овај начин слична је раду на анимираном филму с луткама. Потребно је све направити: лутке, одећу, косу, реквизите, сценографију. Затим све треба обојити, поставити светла и камеру. За појединачну илустрацију нема много смисла уложити оволико времена, али се показало да је врло практично уколико се слични елементи понављају на више илустрација. Конкретно, сви навијачи и мали фудбалери у овом пројекту направљени су од једног дигиталног карактера у шортсу и мајици, који је послужио као основа. Овај основни карактер био је дуплиран, скалиран, постављен у одговарајућу позу помоћу дигиталних костију, а затим коришћен као основа за дигитално вајање.

 

Процес израде сваке илустрације пролазио је кроз следеће фазе:

1.            скица;

2.            груба поставка примарних елемената и камере;

3.            довршавање моделовања и детаља;

4.            постављање материјала, светла, рендеровање.

Скица је урађена оловком на папиру, што ми је најбржи и најлакши начин на који могу да испробам разне идеје за илустрацију. Израда 3Д илустрације је врло сложен и временски захтеван процес, па су планирање и добра припрема кроз скице важни чиниоци за ефикасан рад. Сама продукција реализована је у бесплатном програму Blender. Рад је започет грубом поставком примарних елемената, што има за циљ да се постави темељ илустрације и реше проблеми око пропорција, позе, распореда елемената у фази док је још лако померати и мењати геометријске елементе на сцени. Када је све примарно било решено, прешао сам на моделовање детаља и додавање свих осталих елемената, као што су израда секундарних карактера, реквизита и сценографије. На крају су додати материјали и постављена светла, што је увек веома забавно радити јер је у 3D графици лако испробати разна решења за боје и осветљеност на илустрацији.

 

Сви они које занима 3D техника илустрације могу погледати Игорове радове на следећим ликовима:

https://www.artstation.com/kekeljevic

https://www.instagram.com/igorkeki

 ....................................................

Књигу 100 ЛИЦА СТОЛИЦА илустровали су: Ивица Стевановић, Ана Петровић, Никола Витковић, Драгана Радановић, Марица Кицушић, Игор Кекељевић, Мања Ћирић, Александар Золотић, Борис Кузмановић, Добросав Боб Живковић, Јелена Васиљевић, Милица Раденковић Смиљанић, Маја Веселиновић, Соња Пауновић Варга, Ване Костуранов, Лука Тилингер, Марија Јевтић, Душан Павлић, Маша Аврамовић, Алекса Јовановић, Градимир Смуђа и Миленко Стевановић.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa