КЦ Блог


30.03.2021

Илустраторске столице 3

Како су настале илустрације у књизи 100 ЛИЦА СТОЛИЦА - Драгана Радовановић, Милица Раденковић, Боб Живковић

Нова књига Јасминке Петровић 100 лица столица посебна је по много чему. Кроз причу о различитим лицима столица имамо прилике да завиримо у занимљиве светове њихових власника – од славног сликара Ван Гога, преко прве жене у свемиру Валентине Терешкове, до младих активиста који се боре да свет учине бољим. Занимљиве приче из ове књиге имају и своје друго лице у поглављу Стварно, где су истакнути многи истинити подаци о свакој од ове 22 теме, а ту су и поглавља у којима се читаоци могу упознати с различитим врстама столица – од шамлице и хоклице, преко кухињске столице, до раскошних фотеља и лигештула.

Још једна од посебности ове књиге огледа се и у томе што су 22 приче о различитим лицима столица илустровала 22 изузетна и особена илустратора. Питали смо илустраторе који су радили на овој књизи како је текао њихов процес рада, где су налазили инспирацију и по чему ће памтити рад на овој књизи.

Драгана Радановић

Рад на овој књизи памтићу највише по првом утиску који је на мене оставила Јасминкина прича. Док сам читала nonsens причу, пробудила је у мени праву дечју знатижељу и била сам одлучна да решим мистерију о броју столица које се ту појављују! Прочитала сам је први пут, затим и други, а онда и трећи. Прочитала сам је сама, с пријатељима, чак сам је једном и превела на енглески (тек то је била мисија!). Међутим, решења није било. И на крају, колико столица носе њих тројица? То је и даље мистерија. Супер забавна мистерија!

У почетку сам желела да илуструјем причу у форми стрипа, али сам убрзо схватила да ће бити немогуће приказати целу гунгулу у рационалном следу сличица... 

Тако да сам пустила машти на вољу и направила неколико верзија трудећи се да свака буде све више и више нонсенс.

На крају смо изабрали верзију коју можете пронаћи у књизи.

Хвала Јасминки на томе што је у мени пробудила дете које се забављало кроз цео процес рада на овој књизи!

Милица Раденковић

Рад на књизи 100 лица столица памтићу по једном веома лепом и посебном периоду у животу, периоду када сам постала мама. Креативни центар као да је то препознао. Наиме, у причи коју су ми доделили да илуструјем главни јунак је – беба. Бескрајно сам уживала у илустровању ове приче која ме је инспирисала на много начина. Било ми је задовољство што сам имала прилику да и личне емоције преточим у своје илустрације.

Добросав Боб Живковић

Утркују се зли људи и зле болести ко ће са више зла осликати ова времена.

Преживљавам цртајући добре књиге о лепим столицама.

Ваљда нисам полудео, нисам једини, армија добрих људи мисли да су столице важније од зла.

Цртам, не отварам прозоре.

.........................................................

Књигу 100 ЛИЦА СТОЛИЦА илустровали су: Ивица Стевановић, Ана Петровић, Никола Витковић, Драгана Радановић, Марица Кицушић, Игор Кекељевић, Мања Ћирић, Александар Золотић, Борис Кузмановић, Добросав Боб Живковић, Јелена Васиљевић, Милица Раденковић Смиљанић, Маја Веселиновић, Соња Пауновић Варга, Ване Костуранов, Лука Тилингер, Марија Јевтић, Душан Павлић, Маша Аврамовић, Алекса Јовановић, Градимир Смуђа и Миленко Стевановић.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa