КЦ Блог


30.08.2024

КЛУПКО „Креативног центра“ - Александар Золотић

КЛУПКО „Креативног центра“ је рубрика коју смо замислили у жељи да читаоцима пренесемо занимљиве детаље из стваралачког искуства наших аутора и илустратора, као и интересантне и важне биографске податке.

Претходног месеца гошћа наше рубрике била је сликарка Весна Моравић Балкански, чију сарадњу с Креативним центром памтимо по дивним илустрацијама од пластелина у Речнику врлина. 

Овог месеца, по избору Весне Моравић Балкански, гост Клупка је илустратор Александар Золотић, чије илустрације већ годинама употпуњују књиге и сликовнице разних домаћих и страних издавача, међу којима је и Креативни центар.

 

Александар Золотић

Александар Золотић фотографија

 

Од најранијег детињства Александар Золотић је испољавао сликовиту машту и запажање кроз цртеже и тако свакодневне тренутке чинио посебним. Годинама касније, 2012, дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, на Одсеку за примењену графику, на смеровима илустрације и анимације. У међувремену његове илустрације употпуњују књиге и сликовнице домаћих аутора објављиване од водећих издавача. Поједине књиге овенчане су и наградама за најбољу илустрацију, као што су Награда Невен 2013. и 2018. године и Награда УЛУПУДС-а за најбоље стрип-остварење Београдског сајма књига 2014. године. Рад на дечјим књигама прелази на следећи ниво сарадњом са илустраторском агенцијом Bright из Лондона, започетом 2015. године. Поред тога што је илустровао књиге, радио је у студију за развој видео-игара Mad Head Games, а с продукцијском кућом Digitalcraft радио је на кратком анимираном филму Ехо, који је током 2018. године освојио бројне фестивалске награде. Све што је постигао не би било могуће без подршке његове супруге и деце, с којима живи у Београду.

 

1. Да ли постоји нешто из твог детињства за шта ниси сигуран је ли стварност или твоја машта?

Једно зимско вече, када је почео да пада велики снег. Двориште куће у којој сам рођен тако је брзо било прекривено дебелим снежним покривачем да сестра и ја нисмо могли да дочекамо наредни дан да бисмо се санкали. По мом сећању, деда је од некаквих дасака из гараже направио врло лепе санке, које су савршено клизиле низ аутомобилску стазу, све до улице, и тако спречио да тужни одемо на спавање.

Princeza Apatrapa ilustracija

2. Да ли волиш да читаш и црташ стрипове? Који ти је омиљени стрип?

Волим када сазнам за неко ново стрип-издање, које се потрудим да прибавим због стила у ком је цртано. Али не могу да кажем да волим да „читам“ стрипове. Можда је боље рећи да их прелистам и ставим на полицу. Омиљено стрип-издање ми је Долазак аустралијског уметника Шона Тана.

3. Да ли зидове у твом стану красе слике које си насликао?

Да, урамио сам четири илустрације за причу Цар играчака Десанке Максимовић, коју сам одабрао за тематски задатак на предмету илустрације на факултету. Рађене су техником гваша и, поред тога што и даље мислим да добро изгледају, желео сам и да ме стално подсећају на ту мотивисаност да с толико труда илуструјем једно дивно писано дело.

svitac psenicar koricasvitac psenicar ilustracija

 

4. Да ли имаш неки хоби (цртачима је цртање обично и посао и хоби)?

Уколико се гајење собних биљака рачуна у хобије, онда – да. Пре неколико година, како су информације о размерама загађења добијале на значају, одлучио сам да наш нови стан колико год је то могуће испуним различитим нијансама и шарама зеленила.

 

 

Александар је позвао илустраторку Катарину Ђурић да буде гост Клупка следећег месеца и за њу је припремио неколико занимљивих питања.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa