КЦ Блог


30.04.2024

КЛУПКО „Креативног центра“ - Душан Павлић

КЛУПКО „Креативног центра“ је рубрика коју смо замислили у жељи да читаоцима пренесемо занимљиве детаље из стваралачког искуства наших аутора и илустратора, као и интересантне и важне биографске податке.

Сваког месеца један аутор или илустратор биће позван да одговори на неколико интересантних питања која ће му поставити наш претходни гост. Након што одговори, предложиће следећег госта и навести питања на која нови гост треба да пружи одговоре. Тако ће се клупко, како и сам назив рубрике каже, са сваким новим гостом све више одмотавати. Клупко почиње да се одмотава!

Претходног месеца гост је била илустраторка Евелина Данева Рајнингер с којом смо сарађивали у изради бројних издања – радних листова Ја у вртићу, радних листова из едиције Школице, сликовница из едиције Чувари природе и многих других.

Овог месеца гост Клупка је Душан Павлић, познати илустатор, графички дизајнер и ликовни уредник у Креативном центру.

Душан Павлић (1968) завршио је Факултет примењених уметности. Илустровао је више од стотину књига за издаваче широм света. Многе његове илустрације награђиване су у Србији, Италији, Белгији и Бразилу. Добитник је Златног пера, награде за најбољу илустрацију у 1996. години. Илустрације за књигу С децом око света 1 објављене су у великом каталогу Болоњског сајма књига 1999. године. Његове илустрације су духовите, домишљате и шармантне. Живи и ради у Београду.

                                     

Душан Павлић

 

1. Који су аутори (уметници, писци итд.) оставили велики печат на вас као на креативну личност?

Као клинац обожавао сам стрипове и илустроване књиге о животињама, али мислим да је тандем Душана Петричића и Душка Радовића био пресудан. Њихове сликовнице Још нам само але фалe и Невидљива птица непрекидно сам узимао из дечје библиотеке уз остале књиге. Узмем једну нову књигу, али узмем увек и један од та два наслова да бих могао да уживам у цртежима Душана Петричића. Некад и оба! На крају су ми родитељи купили те књиге, а библиотекарка са дечјег одељења библиотеке у Сремској Митровици је одахнула.

 

2. Како организујете своје време, с обзиром на то да радите много, а истовремено задржавате висок ниво квалитета у свом раду? Да ли имате неку посебну рутину?

Користим сваки слободан тренутак између других обавеза да цртам. Не постоје посебне рутине, једноставно седнем и кренем да радим, без велике припреме. После исправљам грешке. Нисам рационалан тип.

 

3. Који је моменат који вам даје крила?

Добар ауторски текст или добра идеја за пројекат дају ми највећа крила. То су у мом случају пресудни елементи. Али инспиришу ме и радови мојих колега и колегиница, илустрације на које наилазим у штампаним издањима или на друштвеним мрежама. Док шетам или путујем, упијам детаље око себе.

 

4. У ком моменту се осећате најсрећнијим?

Најсрећнији сам док маштам о детаљима и сценама које ћу илустровати. То је нека врста сна.

 

 

5. Која књига Креативног центра коју сте илустровали вам је најдража?

Јежева кућица Бранка Ћопића.

 

Душан Павлић позвао је илустратора Младена Анђелковића да буде гост Клупка Креативног центра и припремио је за њега три занимљива питања.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa