КЦ Блог


27.05.2024

КЛУПКО „Креативног центра“ - Младен Анђелковић

КЛУПКО „Креативног центра“ је рубрика коју смо замислили у жељи да читаоцима пренесемо занимљиве детаље из стваралачког искуства наших аутора и илустратора, као и интересантне и важне биографске податке.

Претходног месеца гост наше рубрике био је познати илустратор, графички дизајнер и ликовни уредник Душан Павлић, који је већ годинама задужен за целокупни визуелни идентитет Креативног центра

 

Овог месеца, а по избору Душана Павлића, гост Клупка је Младен Анђелковић, илустратор који је сарађивао с Креативним центром у припреми најразличитијих издања – од радних листова за предшколце, уџбеника, контролних вежби, преко сликовница, књига за читаоце почетнике, до романа и књига са експериментима.

 

Младен Анђелковић рођен је 1976. године. Још као студент сликарства почео је да се бави илустровањем књига. Сарађује с многим издавачким кућама и писцима. Имао је неколико самосталних, а учествовао је на више значајних колективних изложби (Bibiana у Братислави, Змајеве дечје игре). Добитник је признања на Bookill фесту 2019. године, Специјалног признања УЛУПУДС-а на Сајму књига у Београду 2023, као и награде за Најбољи европски уџбеник на Сајму књига у Франкфурту (за издање Креативног центра Путовање у средиште приче). Поред тога што ужива у цртању, Младен је љубитељ животиња, стоног тениса и бициклизма. Живи и ради у Зрењанину.

 

Младен Анђелковић

mladen anđelković

 

Који свој цртеж из детињства памтиш?

Памтим моје цртеже стрип јунака – Текса Вилера, Капетана Микија, Блека, Конана... Настали су давних осамдесетих, када сам имао 10-11 година, и мислим да још увек леже у некој прашњавој фасцикли у родитељској кући.

vašar u strmoglavcu ilustracija

 

Која је твоја омиљена сликовница из детињства?

Никада нисам био штребер у школи, али моја најдража књига из детињства је буквар Моја прва књига са илустрацијама Николе Масниковића. Испашће да преписујем од Дулета Павлића :), али Душан Петричић (у књигама Душана Радовића и Љубивоја Ршумовића) својим илустрацијама је такође обележио моје детињство. Те књиге су биле потпуно другачије и просто су мамиле да их изнова и изнова листате. И даље стоје у мојој кућној библиотеци, а то су: Невидљива птица, Седи да разговарамо и Никола Тесла – прича о детињству. Морам да поменем и комплет књига Чудесни светови Волта Дизнија, које сам сатима знао да листам и упијам све детаље и боје.

 kit sa tregerima ilustracija

 

Које дело би желео да илуструјеш у будућности?

Дефинитивно је то Алиса у земљи чуда, јер ова књига представља спој реалног и надреалног и пружа безброј могућности за претакање маште у илустрацију.

super zadaci super četvrtaci ilustracija

 

Младен Анђелковић позвао је илустратора Бориса Кузмановића да буде гост Клупка следећег месеца и спремио за њега неколико занимљивих питања.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa