КЦ Блог


27.02.2024

КЛУПКО „Креативног центра“ - Симеон Маринковић

КЛУПКО „Креативног центра“ је рубрика коју смо замислили у жељи да читаоцима пренесемо занимљиве детаље из стваралачког искуства наших аутора и илустратора, као и интересантне и важне биографске податке.

Сваког месеца један аутор или илустратор биће позван да одговори на неколико интересантних питања која ће му поставити наш претходни гост. Након што одговори, предложиће следећег госта и навести питања на која нови гост треба да пружи одговоре. Тако ће се клупко, како и сам назив рубрике каже, са сваким новим гостом све више одмотавати. Клупко почиње да се одмотава!

Први гост у овој рубрици је Симеон Маринковић, писац и оснивач Креативног центра.

                                           

Симеон Маринковић

 

 

Симеон Маринковић је рођен 1941. године у Попови код Блаца. Завршио је Учитељску и Вишу педагошку школу у Крушевцу, Филозофски факултет у Скопљу, магистрирао и докторирао на Филолошком факултету у Београду. Крајем шездесетих година 20. века радио је као учитељ, од 1980. године био је регионални просветни саветник, а крајем осамдесетих постао је и саветник за питања образовања у Влади Републике Србије. Током деведесетих радио је на Универзитету у Нишу као професор методике српског језика и књижевности. Издавачку кућу Креативни центар основао је 1989. године, где и данас ради као главни уредник. Аутор је и коаутор великог броја књига за децу и младе, као и бројних уџбеника за основну школу. Чувени су његови серијали књига о Мишку Пишку и девојчици Ани, збирке песама, сликовнице за најмлађе, али и многи радни листови за предшколце и уџбеници за основце.

 

1. Када сте пре 35 година основали Креативни центар, каква су била ваша очекивања? Шта вас је подстицало да стално напредујете?

Моја очекивања на почетку су била прилично скромна. Ипак, надао сам се успеху јер су наше прве сликовнице из едиције Жапче наишле на одличан пријем код деце, родитеља и васпитача. Врло брзо смо схватили да смо на правом путу. То нам је дало снаге и елана да у наредним годинама проширимо и обогатимо издавачки план. Прве награде које смо добили на сајмовима књига, као и награде Невен, охрабриле су нас још више. Мислим да се врхунски подстицај за даљи напредак наше куће догодио када су се страни издавачи заинтересовали за књиге Креативног центра.

 

2. Шта је најизазовније, а шта вам причињава највеће задовољство у стварању књига за децу?

Најизазовније је заронити у дечји свет, ослушкивати све његове трептаје, радости, маштања. Велики је изазов открити шта децу подстиче на размишљање, на креативност. Дечја радост при сусрету с нашим књигама за мене је велики извор задовољства и подстицај за даљи рад. Заиста сам поносан када нам родитељи кажу: Наша деца одрастају уз ваше књиге. Хвала вам што постојите!

 

3. С којим илустраторима вам је било најзанимљивије да сарађујете?

Многи наши сарадници су ми изузетно драги. Имали смо ту част и привилегију да наше прве сликовнице, а затим још много других књига, илуструје јединствени Боб Живковић. Маштовит, духовит илустратор – прави генијалац! Илустратор Душан Павлић, уметнички директор Креативног центра, права је лирска душа, суптилних али бурних осећања. Заједно смо радили на великом броју књига и огромно је задовољство бити у стваралачком тандему с њим. Морам поменути и чудесну Евелину Даневу Рајнингер, илустраторку с истанчаним осећајем за ликове јунака дечјих књига. Свет њених илустрација је једна велика бајка. 

 

4. У рад на књизи увек је укључен тим људи – поред илустратора ту су уредник, лектор, технички уредник... Шта је то што сте научили од својих колега, а што вам је помогло у даљем стварању?

Наши уредници су врло стручни и искусни. Њихова улога је значајна јер помажу ауторима у обликовању рукописа. У процесу рада на књизи још једна важна карика су лектори. Њихов посао је врло комплексан – од усклађивања рукописа с правописним и граматичким правилима до стилске дораде. Наши технички уредници – преламачи – прави су мајстори свог заната. Њихово око тражи лепоту сваке стране, сваког детаља у књизи.

Учио сам и још увек учим од колега с којима радим. Важно је знати да у раду на књизи свако доприноси њеној лепоти. У дијалогу се рађају идеје или, како је рекао Његош, удар нађе искру у камену.

Симеон Маринковић позвао је илустраторку Евелину Даневу Рајнингер да буде следећи гост Клупка Креативног центра.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa