КЦ Блог


05.04.2021

Књиге за вежбање читања

Већ од треће године деца с пажњом могу да слушају док им одрасли читају и веома уживају у причама. Када, међутим, дође тренутак да дете треба да почне да чита само, то не иде увек лако. Пошто им је лакше да слушају друге како им читају, многа деца одлажу отпочињање самосталног читања иако су научила слова. Због тога родитељи треба да буду стрпљиви и да знају шта је оно што је важно да би читалац почетник радосно започео дружење с јунацима из света књига.

Како бисте подстакли дете да самостално чита, бирајте књиге које одговарају његовом узрасту и интересовањима, књиге које су лепо илустроване и јасно и занимљиво написане. Теме треба да буду блиске и разумљиве деци, а она посебно воле духовито написане књиге. Пожељно је да се на свакој страни налази понека илустрација како се дете не би обесхрабрило због дужине текста, као и да слова у књизи буду крупна и читка. Такође је добро да књига има више краћих поглавља јер се код деце тако ствара осећај да брже одмичу са читањем. Ако процените да дете још није спремно да отпочне са самосталним читањем, можете се послужити малим триком – прочитајте детету прво поглавље и заинтересујте га за причу, па му онда реците да настави сâмо ако га занима шта ће даље бити.

Писац за децу Весна Видојевић Гајовић истиче да је прво читалачко искуство веома важно и да од њега често зависи каснији однос према писаној речи. Она саветује и ово: „За почетак – читајте ви. Ако дете види родитеље да читају, радије ће и само почети да чита.“

Креативни центар води рачуна о читаоцима почетницима – веома важној и осетљивој групи читалаца – тако што пажљиво обликује књиге намењене том узрасту. Серијали о Каубоју Кости, Принцези Софији, Гусару Добрици, као и едиције Од читања се расте, прави су избор ако је ваше дете савладало слова и ако је спремно да се упусти у своје прве самосталне читалачке авантуре.

5 препорука за читаоце почетнике

Од читања се расте

Тамара не уме да чита и пише, а већ иде у први разред. Мама је очајна, тата се љути, али њу баш брига за слова. Сазнајте како су један деда, један опосум, једна Хајди, плус интернет, помогли Тамари да научи да чита и пише.
Књига Од читања се расте написана је је у форми малог романа и технички уређена тако да има већи фонт и проред који олакшавају читање и подстичу развој читалачког самопоуздања код деце. Њена посебна вредност је у томе што указује родитељима на један од начина на које могу да мотивишу своју децу да савладају вештину читања и развију љубав према књизи, као и на важност правилне мотивације код деце која су кренула у школу.

..................

Кад ми је школска библиотекарка пружила Хајди, само што нисам пала у несвест. У књизи је била гомила слова. И то гомила непознатих слова. Мислим да је књига имала више слова него што мрaвињак има мрава. Ако кренем да тражим слово по слово у буквару, књигу ћу прочитати тек за сто година. А можда и за двеста. То није добро. Морам нешто да смислим!

(Од читања се расте)

Каубој Коста
Каубој Коста живи усред Дивљег запада, на ранчу Срећица, са својим верним пријатељицама – свињом Цицом и кравом Ружом. Ранч је окружен густом шумом кактуса која их штити од бандита и којота, али због које их ретко ко посећује. Ипак, живот на ранчу Срећица никада није досадан, већ је пун узбуђења и комичних ситуација, са срећним завршетком.
До сада је објављено шест књига из овог серијала: Каубој Коста и његова свиња Цица, Каубој Коста и пони прдигуз, Каубој Коста и досадне кокошке, Каубој Коста и Грозни Френк, Каубој Коста и Тома Торнадо и Каубој Коста на родеу.
За књиге о Каубоју Кости важи и посебна акција -  уз две купљене књиге на поклон се добија постер с јунацима ових прича, а уз четири купљене књиге поклон је и специјална кактус-оловка!

....................

У шуми кактуса, иза ранча „Срећица“, свиња Цица је бријала кактусе.

„Важно је само да се нико не убоде“, рекла је и пренела мердевине до следећег кактуса.

За то време су се Каубој Коста и крава Ружа играли шуге.

„Ја сам разјарени бик!“, смејала се Ружа и трчкарала тамо-амо кроз шуму кактуса.

„Сад ћу да те ухватим!“, повикао је Каубој Коста забацујући ласо.

Конопац се снажно завртео у ваздуху, промашио краву и оборио свињу с мердевина.

Цица је одједном била обмотана пенушавим конопцем – ласом умазаним пеном за бријање.

„Шта радите вас двоје, јесу ли вам све овце на броју?!“, грдила их је она.

Каубој Коста јој је помогао да устане.

„Па морамо да вежбамо за родео“, правдала се Ружа.

(Каубој Коста на родеу)

  
  

Принцеза Софија
Књиге о принцези Софији говоре о одрастању и оним лепим тренуцима – као и о оним мање лепим – које деца на том путу доживљавају. Иако је Софија принцеза, проблеми који је муче сасвим су обични, дечји: у књизи Принцезин закон то је први зуб који се спрема да испадне; у књизи Принцезина медаља – мобилни телефон који јој родитељи још нису купили; у књизи Принцезино извињење Софија учи да буде одговорна према својим кућним љубимцима, мачкама, у причи Принцезин глобус главна јунакиња брине због поласка у школу, а у  најновијој књизи Принцезин рођендан главна јунакиња се суочава се с новом бригом – како да прослави свој рођендан?
...........

Била је већ среда, а принцеза још није ни такла своју књигу. Зашто?

У понедељак увече Софија је открила да има жуљ на нози од нових ципелица, а кад неко има жуљ, није му до читања књиге.

У уторак увече принцеза Софија је погледала одабрану сликовницу и рекла:

– Ма ја ту причу знам, гледала сам цртани филм и не морам да је читам!

У среду увече, кад је дадиља Ана пронашла нову сликовницу, принцеза је рекла да нико на свету не може да чита с препуним стомаком и одмах чврсто заспала. 
Иначе, док се није појавило ТО са читањем књигa, у школи је било баш занимљиво и лепо.

(Принцезин рођендан)

    

 

Гусар Добрица
Гусарски приправник Добрица унук је чувеног гусарског капетана Немилосрдног Максе и уједно јунак серијала књига Гусар Добрица  који прати гусарску дружини коју, поред Добрице, чине и гуска Љубинка, мачак Згубидан и љубазна Мушкатла, и њихове авантурае на малом Острву скривеном таласима жита усред Панонског мора.
Прва у низу књига под називом Једрењак у кукурузу  увела је читаоце у авантуру потраге за једрењаком Морско прасе, који је Добрица добио у наслеђе од свог деде, а у другој књизи овог серијала под називом Ковчег за бостан гусари ће покушати да помогну зецу бостанџији око заливања лубеница, али у томе ће им се испречити један веома прождрљив гусарски ковчег и један необично љубазан пастир.

........

Усред Панонског мора излежава се Острво. Око њега на леђима пливају морски пси. Многи мисле да морски пси пливају на леђима да би се мање умарали, а они заправо сунчају стомаке.
Острво није уцртано у поморске мапе. До њега води морски пут скривен таласима жита. Пошто Острва нема ни у једној књизи и тешко га је пронаћи, потпуно је јасно да је заштићено од сваке невоље.
Острво је дом гусара. На њему живи гусарски приправник Добрица с дружином. Дружина је одабрана. Чине је гуска Љубинка и мачак Згубидан. Поред њих, ту је и љубазна Мушкатла, која обожава да маше.

(Једрењак у кукурузу)

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa