КЦ Блог


08.01.2021

Креативни распуст - Нацртај породично стабло

Сазнај више о својој породици и добро се забави!

ПРИРУЧНИК – 50 ТАЈНИХ МИСИЈА нуди 50 изазова за праве тајне агенте који намеравају да преживе у свету одраслих. Један од занимљивих изазова из ове књиге за основце је ЦРТАЊЕ ПОРОРИЧНОГ СТАБЛА.

Породично стабло је графикон који приказује родбинске везе између чланова твоје породице. Ако би нацртао џиновско породично стабло, могао би да пронађеш своју родбинску везу са целим светом: с најбољим другом, славним личностима као што су Меси и Бијонсе и историјским личностима као што су Леонардо да Винчи или Клеопатра. Али за ову МИСИЈУ биће довољно да дођеш до чукундеде и чукунбабе.

1. Пронађи довољно велико парче папира и постави га водоравно. У дну листа, на средини, нацртај мали знак који ће представљати тебе. Ако си женско, нацртај круг, а ако си мушко, квадрат. Испод напиши ЈА.

2. Поред себе, с једне и друге стране, запиши браћу и сестре, ако их имаш. И ту употреби круг за девојчице и квадрат за дечаке. Од сваке од ових особа повуци нагоре усправну линију, а онда те линије повежи дужом водоравном линијом, тако да изгледа као чешаљ са зупцима окренутим надоле. Запиши имена браће и сестара испод њихових знакова.

 

3. Од средине „чешља“ повуци нагоре још једну линију и пресеци је другом водоравном линијом тако да добијеш слово Т. С једне и друге стране слова Т упиши имена родитеља. У истом нивоу стави мамину браћу и сестре и затим их усправним линијама нагоре, као што си урадио малопре, повежи с баком и деком. Уради исто и с татом. Ако један од твојих родитеља има децу из других бракова, упиши и њих. Буди креативан.

4. Питај родитеље или баке и деке о њиховим породицама и покушај да упишеш и њихову браћу и сестре.

 

5. Пробај да видиш колико далеко у прошлост можеш да идеш! Можда у неком тренутку нећеш више имати простора или ће ти графикон постати много збркан и неуредан. Ако се то деси, све лепо препиши на нов лист папира.

6. Док црташ породично стабло, покушај да сазнаш што више о разним особама из твоје породице – одакле потичу, чиме су се бавиле и да ли постоје неке необичне појединости из њиховог живота. Запиши све за будућност.

 Ако вам се допала ова мисија, још 49 занимљивих задатака за боље сналажење у свету одраслих очекује вас у ПРИРУЧНИКУ 50 ТАЈНИХ МИСИЈА!

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa