КЦ Блог


10.04.2020

КРЕАТИВНО КОД КУЋЕ: ДРУШТВЕНЕ ИГРЕ

Играње друштвених игара воле и деца и одрасли и због тога је то један од добрих начина да се породица окупи и квалитетно проведе слободно време, које, стицајем околности, последњих недеља организујемо на другачији начин, најчешће у кући. Осим што нас зближавају, омогућавају социјалну блискост и пружају одличну забаву, друштвене игре су изузетно добро средство да деца кроз игру развију многе корисне вештине.

Играјући друштвене игре одмалена, деца усвајају нове речи и тако обогаћују речник, уче боје и облике, побољшавају координацију ока и спретност прстију. Играње друштвених игара децу учи да поштују правила, да буду стрпљивa и сачекају свој ред. Малишани кроз игру развијају логичко мишљење, пажњу, концентрацију и памћење. Труде се да процене шта ће њихов саиграч да уради, развијају сопствене стратегије, уче да планирају унапред и да доносе одлуке.Тиме што су директно упућена на другог играча деца се уче емпатији, због чега се боље слажу са другом децом и успешнија су у школи.

Природно је да свако жели да победи у друштвеној игри, али то није увек могуће. Већина деце веома озбиљно схвата игру и, када почну да губе, осећају тугу или бес. Прихватање пораза је још једна важна ствар коју деца уче играњем друштвених игара, а ако као мала науче да се на прави начин носе са поразом и да схвате да пораз не представља „крај света“, то ће им много значити касније у школи, али и у животу.

При избору друштвене игре важно је водити рачуна о томе да буде прилагођена узрасту. Представљамо вам игру Црни Петар, која је подједнако занимљива и предшколцима и млађим основцима, а саветујемо и родитељима да се прикључе.

Игра ЦРНИ ПЕТАР

Циљ ове игре је: Не завршити партију с Црним Петром у руци!

Партију отпочиње најмлађи играч. Игра се у смеру кретања казаљке на сату. Играчима се поделе све карте.

Сваки играч међу добијеним картама тражи парове (по две исте карте), саставља их и полаже те карте на сто, испред себе. Први играч извлачи једну карту од оних које играч с његове леве стране држи у руци. Ако има исту такву карту у руци, саставља пар и полаже га на сто. Уколико нема такву карту, ону извучену задржава. Игру наставља следећи играч. Партија се наставља све док се не саставе сви парови.

Игра се завршава када се саставе сви парови. Изгубио је онај у чијој је руци остао Црни Петар, а сви остали су победници!

Ако пожелите да игру учините узбудљивијом, пре дељења из шпила уклоните Црног Петра и још једну карту. Тако се до краја партије неће знати која је карта преузела улогу Црног Петра!

Савет плус: Уколико из шпила извадите Црног Петра, можете играти класичну игру меморије.

Уколико вам се допала игра Црни Петар, погледајте још неколико интересантних друштвених игара за целу породицу.


 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa