КЦ Блог


24.04.2020

Kреативно код куће: Књиге питања за децу и одрасле

Деца воле да постављају питања, али и да буду питана. У томе уживају и одрасли. Можда је баш сада тренутак да се мало одвојимо од телефона и рачунара и да заиграмо игру постављање питања - игру из које ћемо сви нешто научити једни о другима, која ће нас изненадити и можда померити нека наша устаљена мишљења и након које ћемо се сигурно боље разумети.

Два издања „Креативног центра“ – Књига питања за децу и Књига питања аутора др Грегорија Стока (у преводу Мирјане Попов Слијепчевић) – могу нам послужити као материјал за овакву игру. У свакој од њих има више стотина питања различитог типа.

На пример, у Књизи питања за децу, нека питања су провокативна:

Да се сутра неким чудом пробудиш као одрастао и добијеш своју децу, да ли би се према њима другачије понашао него твоји родитељи према теби?

Када би могла да будеш талентована за нешто за шта је талентован неко од твојих другара, шта би одабрала?

Да ли постоји питање које не би желео да поставиш јер се плашиш одговора?

Друга су помало незгодна:

Да ли се плашиш да тражиш објашњење када нешто не разумеш? На пример, да ли се понекад смејеш иако ниси разумела виц?

Кад би испред себе имала храну одвратног укуса коју мораш да поједеш, како би је се отарасила а да те не ухвате?

Да ли сте ти и твоји другови икада некога задиркивали и исмевали док га нисте расплакали? Ако јесте, зашто сте то урадили? Да ли сте у томе уживали?

Нека питања представљају етичке дилеме на које није лако одговорити:

Ако би се с другом договорио да му продаш бицикл, а неко ти касније понуди више новца, да ли би покушао да поништиш први договор?

За шта би, по твом мишљењу, децу требало кажњавати и како? Да ли су људи у неком узрасту престари да би били кажњавани за грешке које праве? Ако јесу, који је то узраст и зашто?

Да можеш да будеш невидљив цео један дан, шта би урадио?

Ни на једно питање нема тачног и нетачног одговора, важно је само да су ти одговори искрени. Питања нас забављају, терајући нас истовремено да размишљамо. Доводе нас у ситуацију да промислимо о нечему о чему никада до тада нисмо мислили. У тренутку када смо суочени с тако необичним питањима укључујемо машту, доносимо одлуке, сами себи признајемо неке ствари на искрен начин. Питања свако може постављати и сам себи, а када се постављају у друштву деце и родитеља, то је прилика да се међу њима реше неке дилеме, и да једни са другима поделе нешто што их тишти.

Питања у Књизи питања за одрасле намењена су личном развоју и продубљивању односа са другима и тичу се најразличитијих тема, као што су родитељство, политика, односи међу људима.

Да оно што поседује не утиче на мишљење других о вама, да ли бисте трошили новац на другачији начин него досад?

Да сте узор милионима деце која вас следе у стопу, да ли бисте променили своје понашање? А да су у питању само ваша деца?

 Да ли бисте пристали на то да све улице, паркови и сва друга места буду под сталним видео-надзором уколико би то знатно смањило криминал у вашем крају?

 Таква питања могу бити одличан покретач разговора у друштву, а одговори на њих ће нас често изненадити јер ћемо схватити како се на једну ствар може гледати на безброј начина. На крају, сва питања заједно чине широки полигон на коме можемо преиспитивати себе и свој однос према свету у коме живимо.

Књига питања за децу и Књига питања светски су бестселери, преведени на више десетина језика и објављени у милионима примерака.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa