КЦ Блог


12.04.2020

Креативно код куће: Направи луткице за прсте од пластелина

Рад са различитим материјалима добар је начин да дете стекне мануелне вештине, али и да много тога научи. Један од материјала који се често користе јесте пластелин. Данашњој деци пластелин је подједнако занимљив као што је био и њиховим родитељима.

Пластелин се може понудити детету чим наврши две године.

Обликујући пластелин, најмлађи уче боје, облике, бројеве, одлике различитих ствари из света који их окружује, као што су воће, поврће, животиње и много тога другог. Предшколци и млађи основци могу помоћу пластелина да науче основе геометрије, бројање и рачунање. Рад с пластелином помаже развоју фине моторике, ојачава одређене групе мишића у прстима и у рукама, али исто тако развија машту, креативност и естетску културу. Кроз обликовање пластелина дете вежба прецизност, координацију и концентрацију – вештине које ће му много значити када једног дана крене у школу. У заједничкој игри пластелином развијају се и социјалне вештине, јер деца упоређују своје радове и причају једна другој о томе шта су направила. На тај начин уче да изражавају своје мисли и идеје и уче се доброј комуникацији. И још нешто је изузетно важно – рад с материјалима добар је начин да се дете смири и ослободи негативних емоција, па се зато материјали  користе и као нека врста помоћног терапеутског средства.

Пластелин је материјал који вам пружа могућност за неограничену машту и креативност. Када с дететом правите домаће животиње, можете направити и двориште и на тај начин научити дете шта која животиња једе и где живи. Можете креирати и свет с неке друге планете, онако како га ви и ваше дете замишљате

НАПРАВИТЕ ЛУТКИЦЕ ЗА ПРСТЕ ОД ПЛАСТЕЛИНА

Предлажемо вам још један начин коришћења пластелина који развија дечју машту. С дететом смислите причу и испричајте је помоћу луткица за прсте које ћете направити од пластелина. Дајемо вам упутство за прављење луткица, као и рецепт за то како да, без кувања, направите домаћи пластелин који неколико недеља можете чувати у фрижидеру у пластичним кесама.

 

 

Састојци за домаћи пластелин:

•          шољица меког брашна;

•          шољица вруће воде;

•          пола шољице соли;

•          2 кашике уља;

•          2 кашичице лимунтуса;

•          прехрамбене боје.

Добро помешајте све суве састојке, а онда полако додајте воду и мешајте све док не добијете глатку смесу. Након воде у смесу додајте уље. Тесто поделите, па у њега додајте неколико капи жељене боје.

Пуно занимљивих идеја за активности с пластелином потражите у књизи Шта све можеш с пластелином.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa