КЦ Блог


15.09.2021

Крените у занимљиву авантуру у древни римски Сирмијум!

Са ауторкама књиге СИРМИЈУМСКА АВАНТУРА Јеленом Шупут и Гораном Лемајић разговарали смо о томе како је настало ово издање чији је циљ да младим читаоцима на занимљив начин приближи древну римску културу која је постојала на простору града Сирмијума, где се данас налази Сремска Митровица.

О чему је књига Сирмијумска авантура?

Горана: Сирмијумска авантура је књига која описује догодовштине дечака и девојчице, који су се на магичан начин нашли у старом римском граду Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици. Доживљавајући мноштво фантастичних авантура, деца упознају многе значајне личности из прошлости и откривају прегршт занимљивости о свакодневном животу у Римском царству. Сазнаће како су се Римљани хранили, облачили и украшавали, у шта су веровали и како су се забављали. Посетиће римску школу и војни логор, учествовати у трци кочија, истражити унутрашњост римских терми, аквадукта и царске палате.

 

Sirmijumska avantura korica

Како је књига настала?

Јелена: Учествујући у промоцији културно-историјског наслеђа нашег града и организацији едукативних програма попут представа, квизова и радионица за најмлађе и реализујући предавања о Сирмијуму у основним школама у нашем граду и околним местима, имале смо прилику да опипамо пулс будућих читалаца и ослушнемо каква су њихова интересовања. Тако је Сирмијумска авантура резултат идеје да напишемо књигу из које би деца учила о Сирмијуму, али на ненаметљив, забаван и привидно спонтан начин. Циљ нам је био да за књигу заинтересујемо и оне које иницијално не занима историја Сирмијума, па чак ни књиге с било каквом историјском тематиком. Потрудиле смо се да то постигнемо кроз једну узбудљиву интерактивну авантуру засновану на историјским чињеницама, уз дозу маште, хумора, стихова и задатака, проткану историјским подацима и занимљивостима. У томе нам је помогао Горанин аналитични научни приступ и моје искуство у раду с децом различитих узраста, као и заједнички рад и љубав према историји, књигама и писању.

Како је књига конципирана?

Јелена: Деца данас имају веома високе стандарде када је реч о атрактивности садржаја који им се нуди и како би се заинтересовала за читање и учење, неопходно је прибећи неким малим домишљатим лукавствима. Сетиле смо се како су нам у детињству нарочиту пажњу држале књиге у којима читаоци бирају наставак приче и решиле да се и саме упустимо у писање једне такве авантуре. Тако је настала ова књига у којој читаоци могу да се поистовете с главним ликовима и постану део приче. На крају сваке странице они доносе одлуке и праве избор како да наставе причу стварајући тако сопствену пустоловину која може да се заврши на десет различитих начина. Надамо се да смо тако постигле да деца пред собом имају књигу којој ће пожелети да се враћају јер у свакој интеракцији с њом могу да доживе другачију авантуру и сазнају нове историјске податке и занимљивости.

Sirmijumska avantura ilustracija

Ком је узрасту намењена?

Јелена: Волимо у шали да кажемо да су књиге које пишемо намењене и малој и великој деци. У разговору с родитељима сазнале смо да књигу читају и деци млађој од школског узраста, као и да се и сами родитељи притом забаве маштајући, коментаришући и доносећи одлуке о томе како да наставе причу заједно са својим малишанима. Ипак, реално би било рећи да је књига превасходно намењена деци узраста од 8 до 12 година.

Колико су подаци из књиге веродостојни – да ли је реч о романсираној историји или верним историјским чињеницама?

Горана: Прича је исткана око аутентичних историјских чињеница, али како је ово ипак једна фантастична авантура намењена деци, неке од њихових догодовштина у књизи плод су маште. На скоро свакој страни налазе се додатни историјски подаци о животу људи тог доба, грађевинама у којима се налазе и значајним личностима и божанствима које срећу читајући књигу. Трудиле смо се да изаберемо комбинацију занимљивих и важних историјских података и да их деци представимо на питак и допадљив начин.

Sirmijumska avantura ilustracija 2

Илустрације у књизи су веома привлачне.Радио их је Алекса Јовановић. Колико оне верно одсликавају историјски период који је описан у књизи?

Горана: Приликом планирањa цртежа за књигу са уредницом смо прикупиле мноштво фотографија и илустрација предмета, грађевина и личности у вези са овим периодом историје. Покушале смо да нађемо што веродостојније примере за све што ће бити нацртано. Затим су уредница Милена Трутин и илустратор Алекса Јовановић овај материјал селектовали и осмислили илустрације које би биле привлачне и јасне деци. Финални цртежи су уметникова интерпретација аутентичних примера из прошлости. Они су ту да књигу учине још занимљивијом и атрактивнијом и да помогну деци да на прави начин визуелно доживе антички Сирмијум, старе Римљане, њихове обичаје и предмете из овог периода.

Sirmijumska avantura autori

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa