КЦ Блог


05.07.2021

Летњи програм читања и играња 3

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости, као и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ИГРАЊЕ И ЧИТАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује десет продајних акцијаСвака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарамаМакедонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су на овонедељној акцији!

Идемо на море!
У овој занимљивој сликовници за најмлађе очекују  вас прави таласи, морски плићаци, делфини и хоботнице.Предлажемо вам да са децом направите море!

Потребан материјал:
•          колаж папир у светлим и веселим бојама
•          плави хамер
•          маказе
•          лепак
•          фломастери
•          селотејп

Припрема:
Нацртајте на колаж папирима морске мотиве које ваше дете воли – рибице, шкољке, бродове, морске звезде, ракове, морске таласе, а затим их изрежите маказама. Kако би били што шаренији и веселији дајте детету фломастере разних боја да их украси. Kад морски станари буду готови, уз помоћ селотејпа залепите на зид (који сте одабрали да представља ваше море) плави хамер, а затим на њега залепите морске становнике.  Зидом ће тако пловити разне рибице у друштву морских коњића и морских звезда, на дно хамера залепите шкољке и морску траву, а на пучини, по таласима, може пловити брод...

У кући. Моја прва слагалица
Ова књига, намењена деци старијој од три године, садржи шест слагалица, од којих свака има по шест крупних делова. Теме слагалица односе се на просторије у кући (дневна соба, кухиња, купатило...).

 

 

На једној страни књиге налази се слагалица, а на страни поред су појмови са те слагалице посебно издвојени. Тражећи на слагалици појмове који су извојени на страни поред, дете ће, спонтано и кроз игру, научити да препознаје предмете и бића из околине.

 

 

Каубој Коста и досадне кокошке
Каубој Коста живи усред Дивљег запада на ранчу „Срећица“ са својим пријатељицама свињом Цицом и кравом Ружом. Ранч је окружен шумом кактуса која их штити од бандита и којота, али због које их слабо ко посећује. Све ће се променити када, бежећи од злог којота који жели да се дочепа њиховог великог зеленог јајета, група кокошака музичарки упадне у њихову кућу. Док чекају Маријачија, вођу оркестра, досадне кокошке живот у кући чине неподношљивим…

Књиге из серијала о Каубоју Кости одличан су избор за читаоце почетнике. Ова духовита књига је занимљиво илустрована, а величина слова и обим текста прилагођени су деци старијој од шест година.

Одломак
Каубој Коста прислони уво на врата.

„Мислим да се неко домунђава“, прозбори тихо.

„А ја мислим да треба да погледамо“, рече Ружа.

Онда опрезно повуче резу. Врата се нагло отворише и пет кокошака главачке упаде у кухињу.

„Добро је, добро је, добро је!

Спа-се-се-на-на је!

Спа-се-се-на-на је!“, кокодакале су узбуђено.

Потпуно збуњена, Ружа затвори врата.

„Морамо да сакријемо Гордану!

Можда у ко-ко-ко-комоду?

Или у ко-ко-ко-кофер?

Или у ко-ко-ко-корпу за отпатке?“,већале су кокошке.

Притом су све време котрљале велико зелено јаје по целој кухињи. Каубој Коста је ћутке гледао сву ту збрку. А онда је Цица изгубила стрпљење. Зграбила је јаје и подигла га увис.

„Ово је кухиња, а не кокошињац“, гунђала је.

Шумски дерби
У овом занимљивом роману за основе пред нашим очима оживеће стабла Дубоког јендека у борби за свој дом. Невољу у њихов крај донеће дрвосече претњом да ће посећи шуму по налогу из града. Једини начин да се одбране јесте да пристану на фудбалску утакмицу, односно опкладу с дрвосечама, у којој ће победник добити Дубоки јендек.

Одломак
Предлажем да играмо фудбал“, казао је Тадија.

„Фудбал?“, зачудио се Златозрак. „Мислио сам да ћемо се такмичити у загонеткама, мудролијама или у говорништву. И глума би за мене била прихватљива.“

„Пих! Као да има ичег занимљивог у певању и погађању загонетака!“, рекао је Момир и даље не гледајући никога у очи.

„Играћемо фудбал или ништа од наше

опкладе.“
„Немамо времена за тај фудбал“, рекао је Свилац.

„Морамо да припремимо представу ако желимо да ове године победимо на фестивалу. То је част и обавеза домаћина.“

„Фудбал или ништа“, рекао је Момир.

„Ако не желите да играте фудбал, онда ће то бити схваћено као да сте одустали од Јендека“, рекао је Часлав.

„А можда се и бојите…“, додао је Момир.

„Ми да се бојимо?!“, повикао је Генерал. „Играћемо фудбал! Има да вам испрашимо панталоне и истресемо вас из ципелица!“

Дрвосече погледаше танке багремове ноге скривене у ногавицама зелених војничких панталона и почеше тихо да се дошаптавају и церекају.

„Па добро. Нека буде фудбал. Колико та игра уопште може да буде тешка?“, упитао је Златозрак.

„Лака је. Веома лака“, рекао је Тадија и гласно се насмејао. „Ако знате како се игра.“

 

Мала радионица
На готово 80 страна с разноврсним задацима и материјалима описане су занимљиве и корисне креативне игре које ће допринети развоју деце у области ликовног стваралаштва, као и у другим областима (графомоторичкој, сазнајној и социјално-емоционалној).

Украси за кухињу!

100 логичких мозгалица
Ова књига је пуна мозгалица и игара које стављају на пробу вашу способност логичког размишљања.


Опробајте се у решавању једне од мозгалица која на тест ставља ваше вештине опажања и логичког закључивања
!

 

Почетак нечег великог
Несигурност, одустајање, конфликти с родитељима, професори, школа, досада, прве страсти и љубави, скривена и јавна питања, животни избори. Уклапање, још чешће неуклапање, сукоби са собом и светом око себе, једном речју – одрастање. Све ове теме срећемо у  необичној књизи за младе Почетак нечег великог.

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa