КЦ Блог


07.01.2020

Лутања баштенских патуљака

Списатељица за децу Весна Алексић, препоручује нов роман "Лутања баштенских патуљака" ауторке Гордане Малетић, намењен млађим основцима.

За баштенске патуљке сви знају. Са љупким црвеним капама они мирно стоје међу цвећем у нашим баштама и на травњацима и представљају украсе који додатно улепшавају оно што је већ лепо. Тако је мислила и девојчица Мила, која је једног дана с мамом купила управо таквог патуљка за малу башту испред њихове зграде у великом граду. Попут читалаца у чијим ће се рукама наћи овај узбудљиви и нежни роман, ни Мила није могла да наслути у какве ће је то авантуре повести.

Истина је да ништа није онако како изгледа, па тако ни ови патуљци заправо нису само украс већ су и део живог и мислећег света, читаве једне цивилизације која има технологију готово напреднију од људске. Дубоко повезани с природом, они комуницирају на даљину помоћу цветића аниса, звезда и свитаца. Попут радозналих људи, теже да што више сазнају о свету и зато воле да путују, да се друже и да помажу једни другима у невољи.

Девојчица Мила ништа није знала о том тајном животу баштенских украса и можете само да замислите колико се изненадила и разочарaла када је открила да је једне ноћи њен патуљак нестао. Од тог нестанка заправо почиње читава авантура, јер патуљак Цветко није био украден, као што је девојчица мислила. Њега је пун месец позвао на пут на којем је имао да пронађе најлепшу башту на свету. Уз одобрење врховног патуљка Тихомира, придружио му се и најбољи пријатељ Дубравко, али са сасвим другачијим задатком.

После сусрета с Тихомиром девојчица Мила је посумњала да се с баштенским украсима дешава нешто необично и покушала је да истражи њихов нестанак. Али авај … људи тако мало знају о патуљцима! Зато деца која су почела да их траже нису ни слутила да су се они упутили у свет – један према дубравама на истоку, а други према западу, где ће открити малу башту на глави једног кловна и стећи нове пријатеље у расаднику цвећа. На том путу водили су их добра звезда и брига врховног патуљка Тихомира.

„Волимо и ваздух, и воду, и ватру, а нарочито земљу, која у себи крије толико драгоцености. И срећни смо кад откријемо нешто ново. А људи су напољу увек у неком покрету и не виде ништа око себе“, речи су старог учитеља патуљка. Он признаје да не разуме људе онолико колико би желео, мада слути да има нечег вредног и у њима, бар ако се суди према понашању девојчице Миле, главне јунакиње. У овом роману истакнуто место има свет нежних бића: патуљака, паса, мачака, деце, цвећа и трава. Међу травкама посебно је вредан расковник, који је пронашао патуљак Дубравко и чије је чаробне моћи искористио да спасе свог пријатеља.

По окончању своје потраге патуљци су потврдили истину да је свака башта као живот, а у сваком животу најважнија је љубав! Овог пута то сазнајемо путем необичне приче, пуне вредних поука и испричане на посебан начин. Узбудљива и нежна, она подсећа на сусрет ванземаљца И-тија и дечака, али и на њихов растанак, када прстом показују најважнији део свог бића – а то је срце!

Весна Алексић

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa