КЦ Блог


08.02.2022

Међународни дан безбедности на интернету

Свакодневне промене у свим областима живота стављају дете пред изазов новог система образовања и нових видова комуникације. Стога је веома важно дигитално описмењавање детета, али и родитеља, чиме се омогућава паметно и безбедно коришћење нових технологија.

Међународни дан безбедности на интернету ове године обележава се 8. фебруара у преко 130 земаља света. Тим поводом широм света одржавају се конференције на којима се говори о могућностима дигиталног доба и механизмима за безбедно коришћење интернета. Такође, објављују се и бројне публикације које ће допринети сигурнијем коришћењу дигиталних вештина деце и одраслих.

У издању "Kреативног центра" објављен је водич за децу БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ. Упознајте своје дете с том књигом и заједно одговорите на питања у квизу о основним правилима безбедности. 

БУДИТЕ БЕЗБЕДНИ НА ИНТЕРНЕТУ

Интернет може да буде нешто феноменално. На њему можеш да играш игрице, да пронађеш трејлере за филмове, разговараш са особама из свих крајева света и гледаш мноштво смешних клипова с неспретним малим животињама. Док седиш уз рачунар, таблет или телефон, с другарима се чујеш и видиш преко друштвених мрежа, шаљеш слике и поруке, учиш захваљујући онлајн настави … једном речју – на интернету си.

Али, баш као и у offline свету, може ти се десити да на интернету сретнеш дрске и непријатне особе. Има и оних које чак користе интернет да би починили кривична дела. Ако је твој телефон (или било који уређај) повезан на интернет, можда ћеш увидети да делиш више него што желиш (нпр. новац) или да примаш нешто што ти заиста не треба (нпр. вирусе или непријатне поруке).

Неки од ризика који се јављају при употреби интернета јесу; сајбер малтретирање (сајбер насилници су попут оних обичних – једина је разлика  у томе што се налазе на интернету), увреде које упућују незнанаци, хаковање налога,  речи и неприкладне слике које могу да те узнемире, заражавање вирусима који могу да униште твој уређај, сусрет с криминалцима који користе интернет за крађе и друга кривична дела.

Чак и ако теоријски знаш да на интернету постоји опасност, лако је препустити се осећају лажне сигурности. Док је мобилни телефон ушушкан у твом џепу, чини ти се да је он нешто веома приватно. Kада је, међутим, повезан на интернет, то је као да у џепу имаш врата која воде у свет. Зато ти предлажемо да одговориш на питања из квиза Основна правила безбедности и сазнаш да ли си у стању да се чуваш на интернету.

KВИЗ: ОСНОВНА ПРАВИЛА БЕЗБЕДНОСТИ

1. Шта је од наведеног један од уобичајених ризика који се јављају при коришћењу интернета?

а) Упала слепог црева.

б) Сајбер малтретирање.

ц) Сајбер особе.

д) Напад патака.

2. Kоји би од наведених примера био јака лозинка?

а) Датум твог рођења.

б) Твоје име.

ц) Kомбинација слова, симбола и бројева.

д) Реч лозинка.

3. Зашто треба направити резервне копије датотека и ажурирати уређаје?

а) Да се слике и остале датотеке не би изгубиле у случају да се компјутеру нешто деси .

б) Да би батерија на телефону дуже трајала.

ц) Да не би зарђали.

д) Зато што је то баш забавно.

4. Трол је…

а) природни непријатељ јарчева.

б) особа која говори нешто ружно на интернету.

ц) врста рибе.

д) део потребан за склапање шведског намештаја.

5. Шта је двострука потврда идентитета?

а) Плес који потиче из XVIII века.

б) Нешто помоћу чега хакери могу да приступе владиним компјутерима.

ц) Лажна лична карта помоћу које тинејџери улазе у ноћне клубове.

д) Процес пријављивања који твоје налоге чини безбеднијим.

6. Стигао ти је мејл од непознате особе и у њему пише да си добитник велике суме новца. Kако ћеш поступити?

а) Избрисаћеш мејл – вероватно је непожељна порука (спам).

б) Одмах ћеш одговорити и дати број свог рачуна.

ц) Проследићеш мејл свим пријатељима.

д) Kликнућеш на линк у мејлу. Ура, паре!

ОДГОВОРИ: 1 = б; 2 = ц; 3 = а; 4 = б; 5 = д; 6 = а

Ако имаш више од једног нетачног одговора, потребно је да више сазнаш о томе како да се заштитиш на интернету.

Постоји неколико једноставних савета о томе како да твоји уређаји остану заштићени и да твоја безбедност не буде угрожена. О свему томе можеш много тога научити из књиге БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ. Она садржи бројне препоруке како да користиш интернет на безбедан начин и како да се опходиш према онима који се на њему лоше понашају. У њој ћеш наћи савете како да користиш друштвене мреже и како да контролишеш оно што делиш на интернету. Упознаћеш се са правилима пристојног понашања на интернету и шта се ради кад се на интернету сретну непријатне особе или насилници.

Поред тога, научићеш да све идеје имају власнике и да преписивање домаћег са Википедије није паметан потез, али да постоји мноштво веб-страница које ти могу помоћи при истраживању. На њима ћеш пронаћи занимљиве податке које можеш да искористиш у домаћим задацима и осталим школским радовима.

У књизи БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ наћи ћеш и бројне примере онога доброг што можеш да урадиш онлајн. Нема разлога за страх. Ако интернету приђеш радознало и са опрезом, уз неколико мера предострожности, видећеш да он може бити невероватно игралиште за твој мозак.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa