КЦ Блог


12.04.2022

Песме за децу Бранка Ћопића

Бранко Ћопић, један од наших најзначајнијих писаца, познат је по својим приповеткама, новелама, романима и песмама. Изузетно је цењен и као дечји писац, првенствено захваљујући живој машти и дару за спретно уобличавање мисли у стих, али и великом хумористичком таленту. Написао је преко тридесет књига за децу, међу којима су и два романа.

Ослушкујући живот и речи, Ћопић је створио свој сопствени језик. Језик свеж, мек, ведар, нежан, сеновит као шума и каткад тужан као изненадна сета. Његови су људи говорили сваки својим језиком из живота и учења, а писац их је ослушкивао својом реченицом лирике и топлине... Све то је прозрачио и окитио смехом, рекао је књижевни критичар, књижевник, драматург и сценариста Борислав Михајловић.

Наша едиција Пустоловине за предшколце, која је настала са идејом да деца упознају и заволе дела најбољих домаћих писаца, нуди занимљив избор поезије Бранка Ћопића. У овој едицији објављено је више од 15 књига најзначајнијих домаћих аутора – Бране Цветковића, Бранка Ћопића, Десанке Максимовић, Добрице Ерића, Бране Црнчевића, Арсена Диклића и других.

Комбинација занимљивог текста и привлачних и упечатљивих илустрација одличан је рецепт за родитеље који желе да подстакну децу да заволе књигу. Једна од посебности едиције Пустоловине за предшколце јесте и то што се на страницама свих књига налазе објашњења мање познатих речи, што олакшава разумевање и покреће разговор и дружење између деце и родитеља. На крају књига налази се Пустоловни додатак, из кога ће мали читаоци сазнати занимљиве детаље из детињства писаца, биће подстакнути да дају одговоре на нека питања, да смисле наставак приче или да нешто нацртају.

Препоручујемо вам три сликовнице Бранка Ћопића из едиције Пустоловине за предшколце:

Јежева кућица

Поема 'Јежева кућица' је врхунац Ћопићеве магије. Нешто тако мило и чедно на нашем језику није написано. Јежурка Јежић, ћудљиви усамљеник са бодљама као јамцем своје независности, остаје мало шумско божанство. Ко прочита ову поему, не може срести јежа, а да се не осмјехне Ћопићевим осмјехом.  Рајко Петров Ного, песник

Ову препознатљиву Ћопићеву поему у издању Креативног центра илустровао је Душан Павлић, а књига се налази и у избору лектире за први разред (читање у наставцима).

Вашар у Стрмоглавцу

У граду Стрмоглавцу одржава се несвакидашњи вашар и сви журе да што пре стигну. Али на овом вашару све је чудно и наопако: козица Белка продаје старог вука, магарац Њако Њакић купцима нуди лава, камила држи часове плеса, стари миш продаје мачка, жабац продаје роду, а једна главица купуса продаје четири зеца. Уз живописне илустрације Младена Анђелковића читаоци ће отпутовати у чаробан свет препун узбуђења и смеха.

Бранко Ћопић, један од наших омиљених писаца за децу, волео је животиње и радо је писао о њима, па је тако настала и ова песма.

Огласи Шумских новина

У књизи „Огласи Шумских новина“, која већ деценијама увесељава генерације деце, чекају вас многи занимљиви догађаји и ликови, као и објашњења појединих речи које вам могу бити непознате. Огласи су, у ствари, духовите загонетке –стиховиимају скривено значење за чије је откривање потребна домишљатост. Припремите се за смех и одличну забаву!

У огласима „Шумских новина“ становници шуме непрестано покушавају једно друго да насамаре подметањем замки. У свом огласу вук позива јагањце у новоосновани хор, а лија би радо хтела да врати гуски перо које је сасвим случајно пронашла.

Огласи из „Купусног листа“ на шармантан начин сликају свакодневне дечје муке, бавећи се ситуацијама и искуствима које деца схватају озбиљно – брига због лоше оцене, страх од мрака или грижа савести због учињеног несташлука.

Огласи „Мачкове пређе“ тичу се смешног сукоба између чича Трише и његовог лењог мачка Тоше и халапљивог пса Жуће.

 

......

Све који уживају у стиховима Бранка Ћопића подсећамо и на наша ранија издања која се могу наћи у библиотекама:

Пијетао и мачак

Бранко Ћопић је још док је био сасвим мали волео да слуша народне приче, а најдраже су му биле оне које су казивали деда Раде и стриц Ниџо. Касније је почео да пише приче и песме за децу присећајући се управо оних најлепших које је чуо у детињству. Једна од њих је и поема „Пијетао и мачак“, топла и дирљива прича о пријатељству између храброг мачка и лакомисленог петла, који без обзира на савете свог друга поверује слаткоречивом лисцу.

 

Мјесец и његова бака

Када је био мали, Бранко Ћопић је нарочито волео да посматра звездано небо и тајанствени сјајни Месец. Сањарио је гледајући у висине и питао се како да их досегне. У својим песмама и причама небројено пута је оживео Месец, па тако и у овој ведрој песми, препуној риме, која говори о немирном Месецу и његовој баки. Док читаве ноћи Месец лута, његова бака горко се секира, али када ујутру напокон дође кући никако нема срца да га казни. Једне ноћи увериће се каква све дивна дела он чини док скита светом и биће поносна на свог унука.

 

...

Сликовнице Јежева кућица, Вашар у Стрмоглавцу и Огласи "Шумских новина" снижене су за 30%, у оквиру акције ДАНИ ДЕЧЈЕ КЊИГЕ. Ова акција важи до 17. априла 2022. година на нашем сајту, као и у књижарама "Креативног центра" у Београду и Нишу.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa