КЦ Блог


25.10.2020

Писци препоручују: Јасминка Петровић

Сваког дана током трајања Сајма књига „Креативног центра“ прочитајте које књиге препоручују наши познати писци за децу. Данашњу препоруку написала је Јасминка Петровић.

.......................................

ПЕШЧАНИ ВУK

То је књига од које читалац постаје боља особа. Бар мало. Мислим мало као зрно песка. Али то зрно је сасвим довољно, јер од њега могу да оживе девојчица Закарина и пешчани вук кад год нам је то потребно. И тада их поново можемо слушати док причају о модрицама, универзуму, баки, мраку... А можемо чак и да им се придружимо, па да и ми размишљамо, маштамо и растемо. Kњигу је написала шведска списатељица Оса Линд, која је 2010. године отворила Сајам књига у Београду у име Шведске, почасног госта. Илустраторка је Kристина Дигман, а сјајан, поетичан превод потписује Светлана Лучић Тот.

ПОЧЕТАK НЕЧЕГ ВЕЛИKОГ

Није лако написати књигу за младе. Једном ногом су још у детињству, а другом у свету одраслих. С једне стране су снени, неухватљиви, неприлагођени, а с друге су оштри, реални и врло критични. Ауторка ове књиге Ивана Лукић успела је да склопи узбуркани свет адолесцената у јединствену слику. Kао вешт морепловац управља причом, час по мирном мору, а час по киши и таласима. Говори о младима које свакодневно срећемо у лифту или градском превозу, а опет приказује архетип младости са свим лепотама и стрепњама. Илустрације Марице Kицушић вешто повезују свет имагинације и стварности кроз који пловимо.

ЛЕKЦИЈЕ ИЗ ПОЕЗИЈЕ за децу немирног духа

Увек сам се дивила поетама и њиховом филигранском раду. А како се тек дивим Луису Гарсији Монтеру, који је успео да представи деци ту танану чипку од речи натопљену осећањима. И не само да представи већ и да их мотивише да се сами опробају у писању. „Писање песме је потрага за музиком, за ритмом, да би све било складно, заводљиво, примамљиво, уверљиво“, поручује аутор. Осим садржаја, веома ми се свиђа и опрема књиге. Под уредничком палицом Анђелке Ружић, књига звучи као раскошна симфонија. Прва виолина је Маја Веселиновић (илустрације), први виолончелиста је Душан Павлић (типографске илустрације), а харфисткиња је Оливера Батајић Сретеновић (графичко обликовање). Перкусионисткиње Јелена Башевић и Бојана Лакетић (превод са шпанског) дале су посебан ритам књизи.

  

Јасминка Петровић (1960) студирала је шпански језик и књижевност. Написала је више од 30 књига за децу и младе (Школа, Ово је најстрашнији дан у мом животу, Од читања се расте, БонтонСекс за почетнике, Лето када сам научила да летим, О дугмету и срећи, Све је у реду…). Њене књиге преведене су на двадесет пет језика, а неке од њих су и драматизоване у позориштима за децу у Београду, Сарајеву, Загребу и Стокхолму. Јасминка Петровић је била уредник тинејџерске емисије на радију. Писала је за многе часописе (Тик-Так, Велико двориште, Хупер, Политикин Забавник). Уређивала је National Geographic Junior на српском језику. Учесник је у различитим програмима и пројектима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Са удружењем Крокодил организује књижевни фестивал за децу Крокодокодил. Сценариста је дечје серије Кукурику шоу (РТС). Један је од оснивача Покрета за побољшање културе за децу и младе Ура култура. Воли јесен, море и ветар.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa