КЦ Блог


30.10.2020

Писци препоручују: Пеђа Трајковић

Сваког дана током трајања Сајма књига „Креативног центра“ прочитајте које књиге препоручују наши познати писци за децу. Данашњу препоруку написао је Пеђа Трајковић.

...........
Ех, моја сећања (што ми није баш драго, јер говори колико сам матор) добацују до самих почетака Kреативног центра, који сам лично доживео као „велики прасак“ у српском издаваштву за децу. Био је то уједно мој први сусрет с генијалним Бобом Живковићем, што је, свакако, повећавало тај осећај еуфоричног одушевљења овом издавачком кућом.

Kао изразити хумориста, наравно да морам посебно да истакнем и књигу Национални парк Србија Мићка Љубичића као нешто потпуно другачије од свега што смо могли да читамо у овом жанру. Због сличне изузетности издвојио бих и књигу Јасминке Петровић Секс за почетнике, јер је и она померила границе на нови и тешко достижни ниво. Наравно, у обе књиге грандиозан је допринос Боба Живковића.  

  

Да не би испало како ја само гледам слике и не читам ништа, издвојићу и неколико књига из новије продукције Kреативног центра, пре свега оне које су ми испред носа „отеле“ (сасвим заслужено) неке награде: Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић и Сазвежђе виолина Весне Алексић, сјајне романе за тинејџере, као и књигу моје драге пријатељице и сараднице Гордане Малетић Лутања баштенских патуљака за нешто млађи узраст.

  

Хеј! Нема поезије! Хајде да се замислимо због чега.

 

Пеђа Трајковић, песник, сатиричар, драмски писац, преводилац, илустратор књига за децу и културни аниматор, рођен је у Котору 1956. године. Објавио је педесетак књига ведре поезије, претежно за децу. Илустровао је неколико стотина књига за друге писце. Аутор је неколико десетина позоришних радио-драма и драмских радио-минијатура. Уредник је и илустратор електронског књижевног часописа за децу и младе Слова на струју и уметнички директор и илустратор часописа Ризница из Бањалуке. Последњих година препевава класике поезије за децу, поезије нонсенса и хумористичке поезије: Е. Лира, Л. Керола, А. Милна, М. Едгара, Р. Дала, О. Неша, С. Милигана, Ш. Силверстејна и многе друге. Добитник је бројних и значајних награда у свим областима којима се бавио. Живи у Јагодини.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa