КЦ Блог


29.09.2020

Поезија Добрице Ерића

Ако сте у потрази за топлим, нежним и радосним песмама за децу подсећамо вас на три збирке песама Добрице Ерића!

Добрица Ерић, песник, прозни и драмски писац, рођен је 1936. године у селу Доња Црнућа, у Гружи, у Шумадији. Ту је, чувајући стада и обрађујући земљу, провео читаву младост. Свој завичај, детињство и драге особе опевао је у многим песмама. Оне су пуне слика и боја, сетних осећања и радости. Саткане су од шара и чаролија, од љубави према природи и чежње за детињством.

Као професионални писац и казивач својих песама, Добрица Ерић је у зрелим годинама живео у Београду, али и у свом родном крају, који је заувек остао мотив његових стихова. Умро је 2019. године.

Међу мноштвом књига с поезијом и прозом Добрице Ерића налазе се и оне које је објавио Креативни центар. Сетите се дивних стихова из Велике песме о једном малом јагњету, Свица пшеничара и воденичара, Приче из мрављег света, Блага воћа и поврћа, Сунчеве деце, Приче дуге три ланца из ловачког ранца.

Ерић пише песме као што ткаља тка ћилим или као што девојка везе вез: с пуно шара, боја, украса, који се преплићу и преливају. Зато његове песме личе на уцветале воћке у пролеће и на гране тешке од плодова у јесен, рекао је Драгиша Витошевић, познати српски књижевни историчар, теоретичар, критичар, приповедач и антологичар.

Препоручујемо три књиге Добрице Ерића за предшколце и млађе основце:

Наша гошћа година
Збирка Наша гошћа година настала је седамдесетих година XX века, у време када је Добрица Ерић био члан редакције Полетарца, познатог часописа за децу. Сећајући се тог периода, Добрица Ерић је причао о томе како је пред својим великим пријатељем Душаном Радовићем, тада главним уредником Полетарца, говорио песму о годишњим добима. Она се Душану Радовићу толико допала да га је наговорио да опише све месеце. Тако је настала ова збирка, а прво објављивање текстова било је управо у Полетарцу.
Обележавајући 60 година од објављивања прве књиге Добрице Ерића Креативни центар je прошле године објавио јe књигу Наша гошћа година, уз маестралне илустрације Марице Кицушић.

Ова књига је освојила Награду Невен за илустрацију за 2019. годину, Награду Гомионица Сајма књига у Бањалуци 2019. за најбољу књигу за децу, као и Награду Захарије Орфелин за најлепшу књигу на Новосадском сајму књига 2020.

Прича из мрављег света
Читајући Причу из мрављег света најмлађи читаоци ће се упознати са дивном љубавном причом мравца и ћерке чувара мрачне воденице. У жељи да по сваку цену остваре своју љубав, они ће на једном листићу кренути на дуг пут, у сусрет срећи.
Поред тога што ће уживати у дивној, стихованој љубавној причи, читаоци ће бити у прилици да упознају предивне пејзаже гружанског краја који је, захваљујући песнику Добрици Ерићу, постао повлашћено место у савременој српској поезији за децу. Осим стиховима, ови пејзажи су оживљени и изузетним илустрацијама нашег познатог илустратора Добросава Боба Живковића.


Благо воћа и поврћа

Пред малим читаоцима налази се збирка песама чији су главни јунаци јагода, боранија, јечам, сунцокрети, рибизле, купине, лешник и многи други. У стиховима, који су дело нашег славног песника Добрице Ерића, мали читаоци ће открити какве све тајне крију повртњак, воћњак, врзина и поље. Сазнаће да ли постоји краљица јабука, ко су брадати војници који стоје у равници, шта се може наћи у бабарогиној башти и без чијих мирисних листова нема лепих снова. Ове топле песме пуне љубави према природи украшавају илустрације младе награђиване уметнице Марице Кицушић.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa