КЦ Блог


08.03.2023

Поводом Међународног дана жена – препоруке за читање

"Креативни центар" се увек труди да својим издањима излази у сусрет потребама деце 21. века и генерација које долазе, јер ми стварамо књиге за будућност. Брижљиво бирамо управо оне књиге чије јунаке деца препознају као себи блиске, а посебно смо се потрудили да нашим читаоцима понудимо низ књига с мудрим, одлучним и самосвесним јунакињама свих узраста.

Користимо прилику да вас подсетимо на два издања која сматрамо незаобилазном литературом за све тинејџерке и тинејџере, али и за њихове родитеље: Фурам феминизам Ламије Бегагић, Марине Величковић и Ане Пејовић и Каква женска! Јелене Митровић и Соње Бајић.

Фурам феминизам

Приручник Фурам феминизам даје одговоре на питања која тинејџерке често постављају у том узрасту: Зашто знамо више за спортисте и научнике него за спортисткиње и научнице? Зашто мама поспрема кућу, а не тата? Зашто се у школским уџбеницима врло мало говори о достигнућима жена?

Тринаестогодишња Ликица, јунакиња књиге, ауторка је блога Фурам феминизам и уз помоћ тетке и старије сестре истражује ове теме и постепено сазнаје шта заиста значи бити равноправна.

На крају књиге се налази и веома користан појмовник феминистичких термина, из кога читатељке и читаоци могу много сазнати о историјату овог важног покрета код нас и у свету, али и о многим другим појмовима, као што су: дискриминација на основу рода, друштвене норме, хомофобија, мизогинија, право гласа, родне улоге, сексизам, стереотип итд.

 

Каква женска! Приче о женама које су биле прогресивне када то није било модерно

С обзиром на то да се у школском програму акценат ставља пре свега на мушкарце који су се истакли у областима којима су се бавили, овом књигом смо желели да младима приближимо најистакнутије жене XИX и XX века с нашег подручја, које су биле прогресивне у средини која то најчешће није желела или није умела да прихвати.

Каква женска! Приче о женама које су биле прогресивне када то није било модерно књига је о женама које су оставиле историјски траг. Међу њима су прве српске феминисткиње Драга Дејановић и Савка Суботић, филозофкиња Ксенија Атанасијевић, добротворка Марија Трандафил, прва лекарка Драга Љочић, храбра ратница из времена Првог балканског и Првог светског рата Милунка Савић, прва жена пилот Даница Томић, прва оперска певачица Драга Спасић, архитекткиња Јелисавета Начић, уметница Надежда Петровић и многе друге.

Све оне су биле прогресивне у средини која то најчешће није желела да прихвати, хумане и храбре у време када је било најтеже, спремне да покажу своје способности и вансеријски таленат онда када су погледи друштва били најстрожи. Одлучно су се издвојиле из друштвеног контекста који их је ограничавао и гледале су даље од уских, патријархалних видокруга средине. Данас се о њима ретко говори и, осим тога што понека улица или школа носе њихово име, остају непознате. Борба за женска права, међутим, није завршена, а равноправност међу половима још није у потпуности постигнута. Ова књига је управо зато важна. 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa