КЦ Блог


26.11.2020

Познајете ли Петсона и Финдуса?

Књиге из серијала о Петсону и Финдусу већ 30 година развесељавају децу широм планете у преко 70 земаља и до сада су продате у више од осам милиона примерака.

Мачак Финдус и чича Петсон су најбољи пријатељи који живе на малом имању међу њивама и ливадама, окружени кокошкама и кравама. О њиховим авантурама награђивани шведски писац и илустратор Свен Нурдквист написао је предивне сликовнице, инспирисан догодовштинама својих синова.

На српски језик преведено је 13 књига о овим јунацима. Сликовнице Како се мали Финдус изгубио, Торта од палачинки, Мачак Финдус и петао, Кокодакање у башти, Лов на лисицу, Јадни Петсон, Петсон кампује, Финдус се сели, Петсон слави Божић намењене су малишанима старијим од три године. Књига Зар ти баш ништа не умеш, Петсоне? одлична је за прелаз од картонских књига ка сликовницама јер садржи мање текста. Недавно су објављена два издања мањег формата – Где је Петсон? и Познајете ли Петсона и Финдуса? – штампана на картону и намењена деци у узрасту до три године.
Ускоро се очекује најновије издање из овог серијала – Петсон прави Деда Мраза, илустровани роман намењен предшколцима и млађим основцима. Реч је о обимнијој књизи у тврдом повезу, у којој је описана нова празнична авантура ових симпатичних јунака. Како би обрадовао Финдуса, чича Петсон је у тајности одлучио да направи механичког Деда Мраза, који ће моћи да говори и да се помера. Убрзо је схватио да је себи задао готово немогућ задатак… Прича о необичном Петсоновом новогодишњем подвигу и механичком Деда Мразу обрадоваће све мале и велике обожаваоце намћорастог старца и несташног мачка.

Свен Нурдквист се у Шведској сматра наследником Астрид Линдгрен, а ова славна књижевница често је истицала како је Нурдквист њен омиљени илустратор. Ауторски пут Свена Нурдквиста био је трновит. Иако је добро цртао још као тинејџер, неколико уметничких школа одбило је да га прими на даље усавршавање, па је дипломирао на Архитектонском факултету. Ипак, није престајао да црта. Од 1983. године, након што је награђен на једном конкурсу за дечју књигу, потпуно се посвећује писању и илустровању књига за децу. Прва књига из серијала о Петсону и Финдусу објављена је 1984. у Шведској, а већ следеће године појавила се у преводу на енглески у Великој Британији.

Захваљујући живописним ликовима, занимљивим причама и сјајним илустрацијама, књиге о Петсону и Финдусу увелико се сматрају класицима савремене књижевности за децу. Чича Петсон и мачак Финдус појављују се у цртаним и играним филмовима, позоришним представама, компјутерским игрицама и апликацијама итд.

Кућа у којој живе Петсон и Финдус саставни је део поставке чувеног дечјег музеја Јунибакен у Стокхолму, посвећеног ликовима из шведске књижевности за децу. Овај музеј је пета најпосећенија дестинација у Стокхолму, а поставка о Петсону и Финдусу најпосећенија је изложба тог музеја, што говори о изузетној популарности двојице јунака.

Свен Нурдквист је добитник великог броја награда, посебно у Шведској и Немачкој, укључујући шведску литерарну награду Астрид Линдгрен, а ове године серијал о Петсону и Финдусу освојио је и међународну награду Northern Lights за најбољи серијал књига за децу.

Осим књига о Петсону и Финдусу, Свен Нурдквист је илустровао и серијал популарних сликовница о крави Мами Му, а код нас су до сада објављене две сликовнице: Мама Му се љуља и Мама Му прави кућицу на дрвету.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa