КЦ Блог


22.04.2020

Препоручујемо: седам одабраних књига Јасминке Петровић и Боба Живковића

Ако сте у потрази за препорукама за читање, ове недеље вам представљамо седам књига ауторке Јасминке Петровић и илустратора Добросава Боба Живковића, препознатљивог ауторског двојца који је обележио одрастање многих генерација, a седам одабраних књига биће и на посебном попусту од 30%, до пoнедељка, 27. априла

Тим поводом седам њихових одабраних књига ових аутора биће снижено за 30% на нашем сајту, од среде, 22. априла, до пoнедељка, 27. априла. 

Познати тандем

Јасминка Петровић и Добросав Боб Живковић јесу успешни и вољени аутори који већ скоро три деценије стварају духовите и поучне књиге за децу и младе, у којима подједнако уживају и одрасли.

Јасминка Петровић је која иза себе има је више од 30 књига, од којих су неке много пута награђиване и превођене широм света. Инспирацију проналази у разговорима с децом. Воли јесен, море и ветар. Не воли свађу, самоћу и рад под притиском.

Боб Живковић је илустратор. Изузетно продуктиван, тражен и бескрајно духовит. Досад је илустровао преко две стотине књига. Воли фантастику, игрице и бурек. Не воли силу, глупост и зло.

Како су почели да сарађују

„Више се и не сећам кад смо се нас двоје први пут срели. Чини ми се да се знамо одувек. Осим књига, везују нас заједнички пријатељи, наше породице се друже, учествујемо у истим пројектима. Наравно, Боб и ја радимо и с другим ауторима, али као да те књиге немају ваау ефекат. Вероватно је у питању нека хемија, ко би га знао... Кад мало боље размислим, везују нас две ствари: искреност и хумор“, присећа се Јасминка Петровић.

Највећи број књига које је написала Јасминка Петровић а илустровао Боб Живковић објавио је Креативни центар

Које књиге су заједно створили

У издању Креативног центра објављено је 15 њихових књига, од којих су најпознатије: Школа, Секс за почетнике, Од читања се расте, Баштованов сан, Ово је најстрашнији дан у мом животу, Лето када сам научила да летим и Све је у реду

Многе од њих добиле су значајне награде као што су Невен, Доситејево перо, Плави чуперак, Мали принц, Раде Обреновић, Гашино перо, Награда Политикиног Забавника и друге.

Како изгледа њихова сарадња

Нешто више о томе како се одвија рад на некој књизи открила је Јасминка Петровић: „Напишем текст и пошаљем га Бобу (то писање некад траје десетак минута, а понекад и неколико година, све зависи од инспирације, дужине текста или тренутне животне фазе). Пошто прочита текст, Боб се баца на посао (то траје десетак минута или неколико година, све зависи од инспирације, броја илустрација или тренутне животне фазе). Боб обично шаље готове радове између пет и шест сати ујутру, пре него што крене на спавање. Пошто сам ја раноранилац, чим чујем да ми компјутер зврцка, брзо отварам мејлове јер знам врло добро ко их шаље.

И тада креће преписка:

– Бобееееее! Ово је ВЕ-ЛИ-ЧАН-СТВЕ-НОООО!

– Ки-ки-ки-ки-ки-ки...

Онда ја још неко време пишем усхићене поруке. Кад приметим да ми већ дуже време не стижу одговори, укапирам да је Боб заспао.“

У чему је тајна успеха њихових књига

Јасминка и Боб су успели у ономе што је ретко у заједничком послу – не осећају да су једно другом конкуренција, већ се допуњују и надмећу у томе ко ће створити лепши и забавнији свет. „Ми имамо исти циљ – да испричамо причу. А ако нас је више у истој причи, онда је она убедљивија, разигранија, већа“, истиче Боб Живковић. Јасминка каже да је њихов стваралачки рад заснован на узајамном поверењу и поштовању. „Једно другом се не мешамо у посао. Док пишем, ја замишљам те своје ликове и ситуације, али се за њих не везујем. Текст препуштам Бобу и с великим нестрпљењем очекујем његова решења. Кад ми на мејл стигне илустрација, онда се цела моја породица окупи око компјутера и сви углас вриштимо од среће.“

Секс за почетнике

Књига Секс за почетнике писана је две године и имала је чак девет верзија. Објављена је 2000. године и од тада је имала 12 издања у Србији и преведена је на 25 језика. Боб Живковић каже да му је рад на тој књизи био најтежи јер „сам се ње највише плашио и најдуже је настајала“. Јасминка Петровић се присећа једне анегдоте: „Да бисмо сазнали да ли је Секс добро написан, однели смо текст ученицима Прве београдске гимназије и замолили их да напишу коментаре. Кад смо се вратили, недостајале су стране о неким темама за које нисмо били сигурни да ли их треба уврстити у књигу. То је био знак да треба. Мислим да је Секс постигао велики успех и због илустрација Боба Живковића и због хумора. Сматрам да све што хоћеш да кажеш треба да кажеш духовито. Учимо их да се смеју на свој рачун, учимо их хумору који лечи.“

Колико су слични, а колико различити

„Кад смо Боб и ја сами, углавном он прича, а ја ћутим. Кад смо Боб и ја пред публиком, углавном ја причам, а он ћути. Ако баш пожели и он да се укључи у разговор, он узме папир и оловку и крене да црта. Кратко речено, Боб не воли јавне наступе, тако да углавном ја гостујем по школама и библиотекама“, открива Јасминка.

Рецепт за успех

„Не слушајте рецепте, нема рецепата. Хиљаду је путева, одаберите свој и будите упорни. Нагло може да вас удари само баба, носорог или трамвај, за успех су потребне године“, поручује Боб Живковић.

„Буди оно што јеси“, порука је Јасминке Петровић.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa